Сваке секунде у свету неко буде жртва сајбер криминала

Интернет је у веома кратком временском периоду, унео драстичан утицај на квалитет живота „обичног човека“. Изузимајући уобичајену и неизбежну употребу у оквиру пословних комуникација, савремени човек данас користи интернет и као средство за завршавање свакодневних обавеза. На планетарном нивоу зависност од интернета из дана у дан је све већа.

 

Евидентно је да нове технологије људима доносе значајне погодности и бројне изазове на које се може и мора одговорити креативном интелигенцијом а с дуге стране интернет са собом носи бројне опасности, којима су нарочито изложени млади људи. Велики проценат младих опијен интернетом успоставља такве облике комуникације које не доприносе унапређењу хуманости него повећању осећања дезорјентације и самоће што доводи напослетку до равнодушности према стварном животу. Иако је данас немогућ живот и функционисање друштва у целини без употребе рачунара и савремене информатичке технологије, сазрела је свест да се ова корисна и потребна средства могу користити и за недопуштене, противправне циљеве, у првом реду за прибављање противправне имовинске користи за неко лице или за наношење штете другима.

Сваке секунде 19  интернет корисника постану жртве неког облика сајбер криминала, а најчешће је реч о хаковању на друштвеним мрежама и преварама са кредитним картицама. То значи да се дневно догоди милион инцидената у којима неки људи постану жртве превараната на интернету. Најчешћи облик овог криминала подразумева учешће компјутерских вируса, који су саставни део 54% свих напада, а најчешће жртве су мушкарци узраста између 18 и 31 године што се објашњава тиме да интернет корисници из те категорије проводе више времена на интернету и гледају чешће порнографски садржај. Око 10% интернет корисника постану жртве криминалаца преко мобилних телефона јер криминалци све чешће злоупотребљавају рањивости мобилних оперативних система.

Вируси су програми који без знања и сагласности корисника доспевају и извршавају се на зараженом рачунару. Најчешће намене вируса су да са зараженог рачунара прикупљају важне информације, преузимају контролу над зараженим рачунаром или да праве измене на оперативном систему, при чему делимично или у потпуности онемогућавају његово нормално функционисање.

Уколико приметите да ваш рачунар ради другачије него иначе, да ради спорије, да вам се појављују разни прозорчићи који до сада нису, будите сигурни да је вашем рачунару потребна адекватна заштита јер је заражен вирусом. Потребан вам је један од антивирусних програма који ће да заштите ваш рачунар и вратити га у првобитно стање.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 децембар 2017 00:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter