Како препознати вирус у рачунару

Сваки рачунар који користите за сурфовање мора да поседује програм за препознавање и уништавање вируса који би могли бити деструктивни за ваш рачунар и податке који се на њему чувају. Постоје рачунарски програми, антивируси који се користе за заштиту, идентификацију и уклањање рачунарских вируса и осталих малициозних софтвера такозваних малвера (malware) који могу да оштете рачунарски систем.

Антивирус програм се састоји од неколико рачунарских програма који покушавају да пронађу, спрече и уклоне рачунарске вирусе и малициозне програме (malware). Савремени антивирус програми се дизајнирају тако да штите од већег броја различитих малвера, као што су црви, фишинг напади, бекдор, руткит, тројанци... али произвођачи антивирус програма нису у могућности да креирају базу са свим могућим вирусима који постоје.

Постоје пакети антивирус програма који се могу купити и оних које можете бесплатно да скинете са интернета при чему треба бити пажљив  јер није све антивирус па чак иако се тако зове. Требало би прво да се истражи кредибилитет тог програма, да би се видело колико је поуздан и безбедан и тек тада га треба преузети.

Постоји низ симптома који указују да је рачунар заражен:

  • Честа „замрзавања“ компјутера или појављивање грешака
  • Компјутер  успорава када се програми стартују
  • Оперативни систем не може бити учитан
  • Фајлови и фолдери су избрисани или је њихов садржај измењен
  • Светло на хард диску трепери учестало
  • Претраживач се блокира или лоше ради, нпр. не може се затворити прозор апликације

У 90% случајева ови симптоми указују на хардверски или софтверски проблем. Дакле, не указују увек на присуство вируса у рачунару али у сваком случају треба урадити комплетно скенирање компјутера антивирусним програмом.

Саветује се корисницима да користе јаке, плаћене антивирусне програме јер колико год да коштају нису сувише скупи у односу на штету која може бити изазвана. Корисници  углавном преузимају доступне бесплатне антивирус програме, тврде информатичари, што никако не саветују онима који рачунар користе за неки посао. Изузетак су већа привредна предузећа која углавном имају  квалитетније и плаћене антивирус програме.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter