Вируси - прехлада за компјутер и болест за корисника

Када ни велики компјутерски системи нису имуни на вирусе, питамо се може ли обичан грађанин да буде безбрижан јер се углавном и његови лични подаци убацују у компјутерске системе.

 

Србија је ратификовала Конвенцију о сајбер криминалу, додатне протоколе који се односе на говор мржње, ксенофобију итд. У законодавном смислу не каскамо за развијеним светом. Приоритети су заштита најосетљивије групе деце и младих. Најпознатија и уједно и највећа акција у овој области је „Армагедон“ усмерена на откривање кривичних дела педофилије. Педофили знају да су тражени па користе одређене протоколе, сервисе анонимности, чак и одређене сленгове.

Кривична дела нарушавања части и угледа по нашем закону, и онда када се то дешава на друштвеним мрежама гони се по приватној тужби а не службеној дужности. Проблем је у коришћењу друштвених мрежа од стране самих корисника. Људи су углавном неинформисани и незрели. Морате добро да размислите које личне информације желите да оставите на мрежи и да ли непознате прихватате за пријатеље.

У другој половини 2017. године много се говорило и писало о великим хакерским упадима. И много моћније државе од наше, суочавају се са овим проблемом.  Ипак, поставља се питање да ли су сви спремни да пријаве полицији такве ствари. У разговору са упућенима у ову проблематику (полиција) сазнајемо да на жалост жалост један велики део кривичних дела из области високотехнолошког криминала никада не буде пријављен. Разлог за то је тамна бројка која је присутна широм света због тога што људи некада нису ни свесни да је дошло до напада на њихов рачунарски систем. Други разлог је што рачунарски вируси понекад пасивно прикупљају податке и тек кад ти подаци постану јавно доступни и видљиви постајете свесни да сте жртва и да треба да реагујете.

Са друге стране, поставља се питање да ли само стручњаци могу приметити да се нешто дешава са рачунаром или је то могу уочити и лаици. Непажња услед преузимања апликација  или софтвера, може заразити рачунар. Не мора увек то да значи да је у питању хакерски напад. Рачунарски вируси су данас добро маскирани и грешке су и те како могуће. Вируси се скривају у системским фајловима и тешко их је уочити. Али, има компанија које продају антивирусне програме што је један вид заштите. Међутим, корисници у Србији нису спремни да издвоје новац за такве програме па свесно ризикују а томе доприноси и сазнање да апсолутна заштита не постоји. То знају и деца.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 18 децембар 2017 00:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter