Посао преко Интернета - Да интернет буде и од користи

На интернету постоје неограничене могућности да се упадне у проблем али и да се много научи па чак и да се реше егзистенцијални проблеми.  Приче о безбедности на интернету не треба да воде у крајност. Свима је јасно да је интернет члан породице, често најбољи пријатељ. Зато треба знати да на интернету постоји низ могућности за лично напредовање и усавршавање па чак и стицање зараде. То најбоље знају они који су пробали. Врањанка Маја Степановић, новинар по образовању, ради као фриленсерка и живи од интернета. Млада жена, остварена као родитељ, срећно удата и са солидним примањима а без радног времена.

Маја  каже да се на послове преко Интернета данас ослања огроман број младих у земљи, што није никакво чудо ако се узму у обзир економска и ситуација са запошљавањем.

Чини се да је убедљиво највећи број онлајн „тичера“ односно предавача енглеског језика. Зашто? Овај посао не захтева диплому из те области, већ интернет конекцију, одређене перформансе компјутера и пратеће опреме. Са друге стране, бројне кинеске и јапанске школе увиделе су да су млади Срби итекако спремни да раде у време које њиховим клијентима одговара и за сатницу која је нижа од оне коју траже Американци/Канађани/Аустралијанци. Наравно да је и овде потребно имати бар мало педагошких способности, вечито насмејано лице и вољу за усавршавањем уколико се желе боље оцене од ученика и самим тиме више пара.

"Већ пола године се супруг и ја бавимо овим послом. Бебу чувамо на смену, радећи максимално 5 сати дневно (врло често мање од тога). Наше колеге који још увек немају децу и живе са родитељима раде много дуже у току дана. Наше плате варирају од 30.000 до 50.000 динара, зависно од тога колико нам часова у току дана буде заказано и колико слободних дана узмемо на месечном нивоу. Поуздано знамо да неки наши земљаци који су посвећени „тичери“ зарађују дупло или тродупло више од нас. Што се мене тиче, предност овог посла је што сам код куће са дететом и не морам још увек да је шаљем у вртић, не плаћам превоз и топли оброк, могу да бирам радно време и слободне дане. Могу и да не радим читавог месеца ако ми је воља. Мана је у релативној несигурности посла (илити нисам „за стално“) мада се може рећи да тога данас нема ни код једног послодавца заправо. Немам осигурање ни стаж, мада знам да неке од мојих колега уплаћују приватно осигурање а готово сви постављају питање сврсисходности стажа и пензије са системом какав јесте у Србији.

Други извор прихода ми је Upwork, познати сајт за фриленсере. Користим га око две године, мада он постоји знатно дуже. Могу да кажем да је за мене најједноставнији за коришћење, нуди највећи избор послова за које се може „бидовати“ и има најуређенији систем исплате зарађеног новца међу неколико њих које сам испробала. Мени је секундарни извор прихода, мада постоје људи који од њега живе али и они који су заједно са својим клијентима изашли са Upwork-а те више не плаћају провизију овом сајту (20 % од уговореног посла). На овом сајту раде програмери, графички дизајнери, преводиоци, писци, маркетинг стручњаци, виртуелни асистенти...Заправо сви они који посао могу да раде на компјутеру и преко Интернета пошаљу завршено.

Негативних искустава до сада нисам имала, осим једне прилике када сам због своје грешке остала без пар долара. Тада се радило само о томе да нисам довољно разумела начин рада сајта. Иако сам због исплате хонорара за посао тичера дала личне податке попут адресе, броја телефона, података о рачуну у банци ниједан од њих никада није злоупотребљен, нити сам чула да се тако нешто десило неком од мојих колега.

На Upwork -у постоји могућност да послодавац неће да плати а добио је завршен рад, али мислим да се то не само ретко дешава већ и лако решава. Уз бројна упутства како користити овај сајт (како на енглеском тако и у фејсбук групи Upwork Србија) и помоћ која се добија на самој платформи, то је заиста реткост, бар ја тако мислим.

Сматрам да на Интернету итекако има послова и за оне који не знају довољно добро енглески. Моја колегиница се тако на Upwork-у бави дотеривањем фотографија (што је учила сама код куће, уз туторијале о фотошопирању и методом покушај – погрешка :) ) Дакле, потребни су воља и време за усавршавање (као и за било који конвенционалан посао уосталом), компјутер и знање о томе како се користи. Дефинитивно је исплативије од кукњаве и расправа по свим могућим фејсбук групама о томе ко је и зашто крив што у Србији нема посла."

Лепа прича. Најважније истинита. Маја додаје да је безбедност на интернету важна тема али уколико се ови ресурси користе на прави начин, следећи препоруке о безбедоносном понашању на интернету, онда се сати проведени на компу могу и те како исплатити.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter