Умрежавање + дељење = избегавање запетљавања

Шта је умрежавање садржаја?

Интернет заједнице - као што су сајтови за друштвене мреже - су најпопуларнији сајтови на Интернету. Милиони људи се дневно пријављују на ове локације како би се дружили са својим пријатељима и причали о својим животима.

Када се пријавите добијате прилику да креирате и прилагодите свој профил и можете да отпремите омиљене фотографије и видео записе. Постоје чак и мреже унутар мрежа где се можете придружити другима који деле исте интересе, или који живе у истом подручју или иду у исту школу. Већина људи ће се лако придружити овим сајтовима - али важно је да сте разумни и пажљиви, посебно када дају информације о себи. Ево неколико савета како се сигурно повезати, које су наставници презентовали основцима у Врању у оквиру реализације пројекта „Безбедан клик“.

 • Додавање некога као "пријатеља" значи да они (а понекад и њихови пријатељи) могу да виде ствари које делите, да деле ствари са вама и да делите ствари о вама; Можете ли им веровати?
 • Лако је лагати на мрежи, и нису сви они за које се издају да јесу.

Ствари које треба урадити:

 • Сазнајте више о подешавањима приватности како бисте преузели контролу над вашим информацијама и одлучили које информације ћете делити и са ким ћете делити.
 • Избегавајте пријатељство са особама које не знате лично и дељење личних података са њима као што су број телефона, кућна адреса или фотографије
 • Научите како блокирати „пријатеље” у случају да приметите нешто чудно у понашању и чувајте доказе
 • Користите снажну и јединствену лозинку за  ваше онлине налоге - комбинацију слова, бројева и симбола (и ако сте је икада делили у прошлост, промените је)
 • Веома пажљиво размислите о сусрету са лицем у лице са особама које познајете само на мрежи; ако се одлучите за то, никада не идите без особе вама од поверења или одрасле особе.
 • Само отпремајте или делите фотографије које бисте радо показали својим родитељима/старатељима или наставницима.
 • Запамтите да се правилно одјавите са локације након употребе, посебно на рачунару који не користите стално или је на јавном месту.

Додатни савети за родитеље и старатеље:

 • Имајте отворени дијалог с вашим дететом о томе с киме разговарају на мрежи и зашто би требали размишљати пре разговора са особама које не познају лично; покушајте да разумете и усмерите њихово понашање на мрежи баш као што бисте имали за своју офлајн активност; преговарајте и успостављајте границе и дискутујте о питањима око концепта "пријатеља" (и "пријатеља пријатеља").
 • Користите родитељске контроле да бисте ограничили или блокирали приступ сајтовима друштвених мрежа; родитељска контрола на нивоу уређаја значи да можете користити јединствена подешавања по кориснику тако да можете ограничити приступ одређеним мрежама на основу корисника.
 • Објасните зашто је важно бити искрен према вашим годинама на интернету, на пример у пријављивању на сајтове за друштвене мреже - оглашавање и други садржај ће бити усмерени на узраст.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter