Преузимање садржаја - Download

Постоји толико информација доступно на интернету да је као да имате највећу светску библиотеку на дохват руке. Али неће  све што читате и видите на мрежи  бити истинито и исправно. Посебно је потребно бити пажљив код преузимања садржаја. Клик на „Download“ некада вам уместо бесплатног програма или омиљеног филма може донети само проблеме.

 

Незаконито је преузети неке датотеке, а преузимањем са интернета и ваш систем може бити заражен вирусима који, на пример, краду ваше личне податке. Зато је важно добро размислити пре него притиснете Download. У истраживању рађеном за потебе пројекта „Безбедан клик“ запажа се да млади углавном преузимају филмове, музику, бесплатне антивирус програме.

Преузимање може да штети вашем рачунару или мобилном уређају и може бити незаконито. Самим тим што можете да преузмете нешто, то не значи да вам је то и дозвољено. Рецимо, овде имајте у виду, у најмању руку, Закон о ауторским правима.

Научите како блокирати рекламе и сајтове који су малициозни. Проверите да ли су информације истините тако што ћете прегледати најмање  још две друге локације; игноришући сајтове које не препознајете и пажљиво размотрите оно што читате. Користите угледне изворе информација, као што су организације или брендови које познајете и којима верујете. Само преузимање датотека са веб локација у које сте сигурни може вам користити.

Сајтови могу садржати злонамерни софтвер (као што су вируси) који могу оштетити ваш рачунар или украсти ваше личне податке. Отварајте оне прилоге или линкове у е-порукама које очекујете; ако добијете сумњиви изглед е-поште, чак и од пријатеља, можда није истинит. То се дешава ако је њихов рачунар заражен вирусом. Радозналошћу само клонирате вирусе и они се шире мрежом а што је најгоре угрожавају ваш рачунар и податке у њему.

Ваља користити софтверске филтере на рачунарима или мобилним телефонима који ће онемогућити преузимање садржаја који могу нанети штету. Постоје истраживања која доказују да се преузимањем садржаја са интернета може преузети малвер тј. злонамерни софтвер који готово да може „преузети“ рачунар корисника. А може се десити и напад, такозвани фишинг,  што аутоматски значи могућност приступа личним подацима.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 децембар 2017 17:20

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter