Правила за безбедно сурфовање

Алтернативно речено, веб сурфовање, сурфовање описује чин претраживања Интернета тако што одлази са једне веб странице на другу веб страницу користећи хиперлинкове у интернет претраживачу. Термин "сурфовање" је први пут користио Mark McCahill. Али да би безбедно сурфовали интернетом потребно је да познајете и нека правила.

Саша Иванов, информатичар који је бринуо о систему једне  велике компаније подсећа на десет златних правила безбедног сурфовања:

  1. Редовно ажурирајте и надограђујте оперативни систем рачунара и антивирусни програм. Обавезно инсталирајте антивирусни програм, у случају да га немате.
  2. Користите сигурне браузере са безбедносним екстензијама и редовно их надограђујте.
  3. Интернетом се користите одговорно и понашајте се као да сте на јавном месту јер на Интернету важе идентична правила; то значи да се крађа, напад и говор мржње кажњавају као и другде.
  4. Немојте веровати свим информацијама које пронађете и користите их разборито.
  5. Немојте користити садржај којег преузмете пре него га проверите и водите рачуна од кога и одакле преузимате материјал.
  6. Не шаљите поверљиве информације електронском поштом; не остављајте адресу електронске поште на страницама које су доступне свима.
  7. Немојте преузимати и дистрибуирати комерцијални материјал јер у супротном чините кривично дело.
  8. Незнање не оправдава; рачунар не може починити прекршај, али ви можете. Ако вам је нешто нејасно или нисте упознати са неком услугом, питајте стручњака. Свака озбиљнија интернет услуга има службу која одговара на корисничке упите.
  9. Одјавите се из било које странице у коју сте претходно били регистровани.

Користите проверене странице, поготово у ситуацији кад остављате осетљиве приватне податке те кад користите он-лине финансијске услуге.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter