Знање најбољи алат за безбедно сурфовање

Подаци Центра за унапређење културе живота и рада кажу да је сваки трећи основац жртва електронског насиља, да је свака четврта девојчица спремна да се види са особом коју је упознала преко интернета, као и да је само 12 одсто средњошколаца упознато са ризицима коришћења интернета.

Деца на интернету имају потпуну анонимност ако то желе, осећају се слободно и неспутано, не осећају страх од осуде, исмевања и критике. То им даје лажан осећај сигурности и моћи па се могу наћи у опасној ситуацији а да тога нису ни свесни. Анкета која је рађена са основцима (7. и 8. разред), показује да 67 процената деце користи интернет преко мобилних телефона, чак и током наставе. 13 процената њих су планирано преко интернета исмевали или узнемиравали своје вршњаке, а 18 посто су непланирано саучествовали у томе. 29 процената није желело да се изјасни да ли су некад били изложени насиљу преко интернета.

Опасности интернета вребају не само децу. Коришћење друштвених мрежа је омиљена забава свих. Најпопуларнији Фејсбук има више од милијарду корисника (више од четвртине светске популације). Број веб сајтова је према подацима Интернет лајв старс прешао милијарду а Гугл претрага има више од четири милијарде дневно, а појави се и више од три милиона нових текстова на блоговима. За један дан прегледа се више од осам милијарди видео клипова. Ко то контролише?!

Стручњаци кажу да је корисник рачунара у обавези да се укључи у процес и систем заштите. Сулудо је очекивати да о безбедности корисника брине провајдер или неко сасвим трећи.

Сам корисник је први појас контроле и мора предузети све како би заштитио  свој рачунар а самим тим и обезбедио сигурност подацима који су  у њему сачувани. Едукација је најбољи алат али постоје и бројни други алати и апликације уз помоћ којих се обезбеђује солидан ниво заштите. Никола Рајковић, менаџер за безбедност каже да се на часовима информатике не може много научити кад је безбедност на интернету у питању а нарочито када се ради о сигурности личних података који се често нађу у виртуелном свету. У школама се још увек учи о деловима рачунара  и ако су деца још у најранијем узрасту упозната са начином функционисања друштвених мрежа, каже Рајковић. Несрећа је што се и деца слажу са њим. Дакле, систем касни у односу на оно што деца знају и могу зато је битно стално се едуковати.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 децембар 2017 16:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter