Deep Web или Dark Web - само су ризици заједнички

Никад довољно страшних прича о интернету. Алармантни наслови о другој страни интернета упозоравају на опрез  али истина је да нема увек разлога за забринутост.  Изрази Deep  Web  и Dark  Web  често се користе наизменично али они нису иста ствар, исти појам, иста забава.  Deep  Web  и Dark  Web су забрањено воће за просечне кориснике рачунара односно интернета па је свако скретање од уобичајене забаве на нету потенцијална опасност. У Врању има младих, средњошколаца, који добро познају ове друге две стране интернета.

Шта је Deep  Web

Deep  Web  се односи на све оно што се иначе налази на вебу али не не може видети уз помоћ претраживача који су у најширој употреби.

То су фајлови заштићени лозинком или било шта што се динамички генерише и нема сталну УРЛ адресу. Сви ови подаци, кажемо, налазе де у дип вебу и нису доступни свима.

Deep  Web-у приступамо свакодневно, рутински. Мејлови, онлајн извештаји банке, директне поруке на Твитеру, фотографије које сте учитали на Фејсбук и означили као приватне. Све је то Deep Web.

Deep Web се назива и невидљивом или скривеном мрежом. Податке на овој страни интернета нећете моћи да нађете помоћу гугл претраге на пример. На Deep Web–у је смештена маса сирових података, било да се ради о владиним ресурсима, подацима које користе научници или базе података који се користе за разна истраживања. 

Ако се питате да ли млади имају довољно знања да приступе Deep  Web–у, одговор је ДА. Петар Деспотовић, један од генијалаца врањске Гимназије када је у питању знање из области интернет комуникација, фотографије и дизајна, каже да је Deep Web лако доступан свима који имају „довољно“ знање енглеског језика и познају неке трикове. Све у свему, све је доступно ако је неко довољно заинтересован, каже Пеца. 

Шта је Dark Web?

Dark Web или мрачна мрежа је део интернета који не можете наћи преко регуларног веб претраживача. Dark Web или мрачна мрежа је кућа анонимно хостованих веб страница које се углавном баве незаконитим активностима. У истраживању више од пет хиљада сајтова на мрачној мрежи откривено је да се више од половина тих активних локација бави недозвољеним активностима укључујући дроге, екстремизам, илегалну порнографију и оружје. Тамну мрежу користе дисиденти или новинари али и они који једноставно не желе да буду надгледани онлајн. Међутим, треба имати на уму да је стрес и невоља обавезан пратилац боравка на тамној страни интернета.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter