Спам - Пазите, стигла вам је пошта

Спам поруке су све поруке које примамо преко својих електронских система за комуникацију, а које су нежељене и непримерене, од сервиса на које се нисмо пријавили. Спам поруке могу стизати и преко друштвених мрежа, фејсбука, скајпа  па чак и мобилних телефона. Углавном садрже рекламе, вирусе, преварантске поруке и друге нежељене појаве.

Спам може бити не само неугодан, већ и опасан. У зависности од тога колико су ефикасни филетри  за нежељену пошту, када сте последњи пут испразнили своју нежељену пошту и ко је ваш провајдер е-поште, зависи  да ли ћете да добијате на стотине нежељених порука у  спам фолдеру. Наравно, важно је да знате да су ове е-поруке спорне.

По дефиницији спам е-пошта је било која е-пошта која испуњава следећа три критеријума:

  • Анонимност: Адреса и идентитет пошиљаоца су прикривени
  • Масовност: Е-пошта се шаље великим групама људи
  • Нежељеност: примаоци не захтевају е-пошту такве садржине

Постоји и низ других мање формалних карактеристика које ћете обично наћи присутне у нежељеној пошти. Обично нема начина да примаоц одустане од будућих пошиљаоца е-поште. Е-адреса се обично шаље са међународне ИП адресе како би се избегло праћење. И, наравно, е-пошта скоро искључиво промовише "превара активности“ које би захтевале од корисника да пренесе осетљиве финансијске или личне информације пошиљаоцу е-поште.

Укратко, нежељена пошта је било која е-пошта коју није тражио корисник, али је послата том кориснику и многим другим корисницима, обично (али не увек) са неком злом намером. Извор и идентитет пошиљаоца су анонимни и нема могућности да се заустави слање овакве  е-поште.

Већина нежељених порука тиче се  комерцијалног  оглашавања, често се ради о понуди сумњивих производа или квази-правних  услуга. Нежељена пошта кошта пошиљаоца веома мало за слање јер  већину трошкова плаћа прималац, а не пошиљалац.

Зашто неко уствари шаље нежељене поште?

Већина корисника могу лако идентификовати спам поруку у инбоксу и игнорисати је. Међутим, нису сви искусни у препознавању ризика повезаним са нежељеном поштом. У свету постоје појединци који ће одговорити на нежељене поруке, дајући злонамерним спамерима, податке које спамери желе. Резултат може бити профит за спамере и чак финансијски губитак за примаоце.

Такође, имајте на уму да је један од одличних предности маркетинга за е-пошту тај што је цена у новцу и времену за слање спам е-маилова доста ниска. Да ли пошиљалац нежељене поште користи сопствени емаил сервер или изнајмљује нискобуџетни, офшор профи сервер, трошак слања огромног броја нежељених порука непрестано ће бити нижи од повратка.

Када добијете спам поруку, ПРИЈАВИТЕ ЈЕ све са пошиљаоцем. Када довољан број корисника пријави одређену поруку као спам, та порука ће се увек преусмеравати у спам сандуче и више нико други неће моћи да је види. И упамтите, спам поруке су незаконите али се увелико шаљу јер се исплате. Увек има неко ко ће да наседне, зато немојте то бити ВИ.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 децембар 2017 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter