Интернет - нови члан породице. А шта је интернет?

Интернет је глобална, светска мрежа за комуникацију. То је систем умрежених рачунарских мрежа који је трансформисао начин на који функционишу комуникациони системи. Данас, интернет повезује милијарде рачунара широм света на један хијерархијски начин. Интернет је производ споја медија, рачунара и телекомуникација. Сложен систем. Зато интернет називамо глобалном мрежом информација.

Технички гледано, интернет је могућност да се презентација једног рачунара види на другим. Захваљујући интернету сви рачунари могу бити повезани размењивати садржаје. Да бисте били на интернету морате одабрати свог провајдера, то јест компанију која вам омогућава да се прикључите на светску мрежу. Свака од интернет компанија вам додељује корисничко име и лозинку коју користите када користите интернет. Захваљујући интернету можете комуницирати са било ким, било када и у било ком делу света. Путем интернета се могу размењивати најразличитији садржаји, поруке, слике, електронска пошта (мејл)), филмови, музика... Уколико имате камеру на вашем рачунару можете допустити да вас неко други види док са њим причате, а исто тако и ви можете њега да видите.

Али, на интернету постоје сајтови и садржаји на којима можемо лако да заразимо наш рачунaр, али и да доживимо неку непријатност или да будемо преварени. Оно што морамо да знамо и прихватимо је да се већина злоупотреба дешава управо нашом непажњом изазваном знатижељом и незнањем.

Ученици четвртог и осмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ су одговарајући на питање да ли знају шта је интернет углавном одговарали да је то место где играју игрице, гледају филмове, сурфују а готово ни један од анкетираних није знао да да дефиницију интернета без обзира на чињеницу што у настави похађају информатику.

Професори мисле да је информатика дуго била маргинализован предмет, будући да је била опциона и тек недавно уведена као обавезна, па то наводе као разлог што су деца учење  о интернету као једној од области у оквиру информатике, прихватила као игру и недовољно озбиљно. Са друге стране има деце која су много пре но што би то требало, спознали све могућности интернета.

И док родитељи упркос убеђењу да је интернет лоша забава за децу, и даље купују скупе уређаје, таблете, телефоне, како би децу углавили у виртуални свет док се баве сопственим послом, деца све више тону у бесконачни простор звани интернет.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 децембар 2017 15:18

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter