Идентитет на интернету - замке четовања

Форуми или собе за ћаскање су виртуалне онлине собе на којима се одвијају ћаскања. Они су постављени према интересу или субјекту, као што је омиљени спорт или ТВ емисија. Пошто људи могу да комуницирају једни са другима или у групи, ова места могу бити популарне онлајн дестинације - посебно за децу и тинејџере. Они се ту препознају, идентификују, поистовећују.

Али, ове локације могу представљати опасности за децу. Нека деца су упознала "пријатеље" у такозваним собама за ћаскање или преко апликација за дописивање, који су били заинтересовани да их експлоатишу. Нико не зна колико су уобичајени предаторски четови, али педофили (одрасли који су сексуално заинтересовани за децу) познају начин на који функционишу деца и млади у „чет простору“.

Педофили се често представљају као  тинејџери у чету. Тако лакше долазе до личних података а способни су и да мотивишу децу да их позову.  У том случају може доћи до далекосежних последица.

Највећи број деце и младих, за потребе пројекта „Безбедан клик“, каже да су у стању да препознају претњу, лажне профиле али нико од њих није имао негативна искуства. Скоро сви имају профиле са правим именом и презименом али се придржавају правила да личне податке не деле јавно. Готово свако од њих зна да не треба објављивати фотографије али то редовно чине или прихватају таговања других пријатеља.

Употреба технологије у циљу узнемиравања, претње  или компромитовања друге особе назива се Cyberbullying. Cyberbullying омогућава доступност података на интернету, нарочито на друштвеним мрежама. Објављивање фотографија, видео снимака, остављање личних података омогућава бројне злоупотребе. Од самог начина креирања  идентитета на социјалним мрежама много зависи да ли ће неко бити жртва Cyberbullying-а.

У медијима има доста приче о вршњачком насиљу које лако прераста у сајбер насиље. И ако у неким студијама више од половине анкетираних тинејџера признаје да су искусили злостављање путем друштвених мрежа и дигиталних медија, млади у Врању углавном кажу да немају таква искуства.

Озбиљно, дугорочно или често узнемиравање путем интернета може изложити и жртве и насилнике већем ризику од анксиозности, депресије и других поремећаја везаних за стрес. У неким ретким, али високо објављиваним случајевима, нека деца су прибегла самоубиству. Стручњаци кажу да су деца која су малтретирана - и сами насилници - с у већем су ризику од суицидних мисли, покушаја и завршених самоубистава.

Уколико се примете овакви симптоми или  сте и сами жртва Cyberbullying-а , па чак и онда када то све изгледа наивно на почетку, ако имате информације о злоупотреби малолетних лица у порнографске сврхе, сексуалном насиљу на интернету, педофилији, криминалним онлајн садржајима, потребно је обавестити Одељење за борбу против високотехнолошког криминала Министарства унутрашњих послова РС на имејл  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.   или на телефон  011/306-2000. При Министарству просвете, науке и технолошког развоја функционише СОС телефонска линија на број 0800/200-201 где се може пријавити сваки облик насиља па и дигитално насиље.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 06 децембар 2017 13:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter