Савети за безбедно коришћење интернета

Основна правила за заштиту и безбедност на интернету почињу од постављања смерница приликом коришћења интернета у које год сврхе да приступате интернету. Уколико се те смернице прате и правила поштују знатно је смањен ризик од интернет насиља и излагања рачунарског система опасности. Потребно је добро се упознати и са правилима које је поставио провајдер Интернет услуга.

 

Резултати истраживања обављеном током реализације пројекта „Безбедан клик“, указују на то да  деца и млади  знају да постоје опасности на интернету али да нису свесни размера и последица које могу имати. Такође, мишљења су да и поред спорадичних предавања на ову тему  (једном годишње их  организује и ПУ Врање) већина младих људи се понаша супротно упутствима које добијају од родитеља, старатеља, предавача у школама, полицијских службеника и из организованих тв кампања.

Зоран Димић, инспектор ПУ Врање каже да има случајева електронског насиља и да су они забележени и у нашем граду. Јавности је познат случај врбовања малолетнице који је завршен притварањем старијег мушкарца који се терети за педофилију. Као пример наводи и случај једне професорке која је због фотографија објављених на друштвеним мрежама била под притиском јавности. Као савете за безбедније коришћење интернета саветује:

- Користити различите лозинке за различите налоге које имаш на интернету. Никада не отварај профил на друштвеним мрежама под својим правим именом, већ увек користи „nik-name”, а лозинке подели само са својим родитељима, због своје безбедности.

- Особама које упознајеш преко интернета никада немој дати своје личне податке, кућну адресу, број телефона или име школе коју похађаш.

- Приликом коришћења интернета битно је да знаш да, када једном објавиш своју слику или неки видео на интернету, то престаје да буде твоје власништво и није више у твојој контроли. Свако може слику или видео да види и злоупотреби.

- Особама које си упознао само преко интернета, никада не уговарај сусрете уживо. Уколико ипак уговориш састанак, јако је важно да о томе обавестиш своје родитеље, старатеље или особу од поверења.

- Никада не одговарај на непристојне или непријатне поруке, већ их без одлагања покажи својим родитељима или старатељима.

- На друштвеним мрежама немој писати ништа чега би се стидео ако то прочитају твоји пријатељи у школи, родитељи, комшије.

- Обавести родитеље или особу од поверења уколико те неко узнемирава, вређа или ти шаље поруке непримерене садржине.

- Уколико ти се друг или другарица обрати за помоћ, посаветуј га/је да разговара са родитељима и заједно се обратите за савет разредном старешини, психологу, или школском полицајцу.

- Увек имајте на уму могућност лажног представљања.

Димић истиче да је важно потражити помоћ чак и кад жртва малтретирања посредством интернета мисли да је сама допринела таквој ситуацији јер мисли да је учинила нешто недопуштено. Саветује да се не бришу фотографије и подаци које је неко послао јер ће помоћу тога полиција лакше пронаћи особу која прети или на било који начин узнемирава.

Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије, Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 06 децембар 2017 13:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter