Светски дан борбе против сиде: 27 људи у нашем округу живи са ХИВ инфекцијом

Први децембар обележава се као Светски дан борбе против сиде од 1988. године. У врањском Заводу за јавно здравље овај датум из календара јавног здравља обележава се 22 године, а овога пута због пандемије корона вируса, знатно скромније.

Циљ обележавања 1. децембра је промовисање важности превенције и лечења ХИВ позитивних особа, као и њиховог права на достојанствен и живот пун поштовања.

Ове године због корона вируса мање особа се јавило на тестирање на ХИВ, кажу у врањском Заводу за јавно здравље. Од јануара је тестирано 11 лица и то углавном до марта месеца, а није било позитивних.

 др Биљана Поповић, епидемиолог:

-Што се тиче Пчињског округа број званично регистрованих  особа са ХИВ-ом је и даље 27. У 2020. нисмо регистровали ниједно новооболело лице. Од ових 27, карактеристично је што смо прошле године регистровали прву жену која живи са ХИВ-ом, каже др Биљана Поповић, епидемиолог.

У Србији је регистровано 55 новооболелих, каже докторка и истиче да је однос мушкараца према женама – 17:1. Највећи број новооболелих је у урасту од 29 до 49 година, мада је значајан и проценат особа преко 50 година старости које живе са ХИВ-ом. У нашој земљи, према званичној статистици, укупно је 2840 позитивних, а према проценама епидемиолога има и оних који не знају да живе са овим вирусом. Најмлађа регистрована особа има 19 година.

-Званично су регистроване 4 особе које су умрле од АИДС-а. Најмлађа особа имала је 29, а најстарија 44 године, каже Поповићева.

Светски дан борбе против сиде обележава се у свету већ 32 године са сталним апелом да је благовремена реакција најважнија у побољшању квалитета живота ХИВ позитивних лица.

-Проблем је у томе што се особе које живе са ХИВ-ом не јаве на време, а ако се особа јави на време која је била у ризику, уради се тест, сазна се рецимо ХИВ позитиван статус и ако се та особа укључи одмах у терапијски процес и крене се са њеним лечењем имамо вишеструке добитке, та особа добија на квалитету свог здравља и укупног живота, смањује се могућност трансмисије вируса у људску популацију, додаје наша саговорница.

Најчешћи пут преношења су незаштићени сексуални контакти, честа промена сексуалних партнера, интравенско коришћење психоактивних супстанци и крвни контакти.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 01 децембар 2020 14:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter