ПТО: Увек на удару, неретко и короне

Прву дијагнозу чак и за оне оболеле од вируса корона, неретко су давали и запослени у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања. Од њих је умногоме зависило и да се зараза не прошири болницом, а колико је захтеван посао у овој служби, говори и податак да се врло мали број лекара јавља да ради баш ту.

У једном тренутку раде са више пацијената, што нимало није лако, нарочито када су тешке ситуације, каже начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, доктор Љубиша Стојилковић.

Они су одељење које је прво на удару, па иако нису били у ковид систему и те како су имали и такве пацијенте.

ПТО је за преглед људи који нису оболели од короне, али шесторо или седморо оних који су касније завршили на респиратору, били су наши пацијенти. И касније је било пацијената који су се плашили да оду у ковид амбуланте. Сматрали су да њихова висока температура није корона и да ће ако оду тамо добити корону. Лечили су се сами, па тек онда долазили код нас, каже доктор Стојилковић.

Суштина је да прилаз проблему буде јединствен, истиче доктор. Срећа је била што смо имамо организовани ковид систем и што је свако одељење имало собу за изолацију, где смо могли да смештамо сумњиве пацијенте. Траже се најбоља могућа решења, а прва дијагноза се поставља управо на овом одељењу: "Размишља се о томе како порадити на откривању и пријему тих пацијената. Што се преноса инфекције тиче ми радимо на томе да је не унесемо на одељења где су не ковид пацијенти. То је наша терапијска обавеза у смислу да заштитимо неког ко има инфаркт да поред њега не буде неко са ковидом, јер је то ризична група за корона инфекцију".

О тежини радног места у ПТО, говори и чињеница да врло мали број лекара жели да дође да ради на овом одељењу. Ту никада није лако, а због ковид инфекције пацијенти су избегавали да иду на редовне контроле. То их је доводило у тешка стања, због чега је нажалост било и неуспешних реанимација. Толико има животних прича да би могла књига да се напише, али је сада најважније да преносимо знања на млађе, истиче доктор Стојилковић.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 24 септембар 2020 16:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Запис са Интерфер-а: Радио Врање и ове године међу најбољима - Радио Телевизија Врање https://t.co/odrbPqMlAe via @tripplesworld
Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter