У Време ванредног стања у врањском породилишту је рођено 168 беба. Пауза од недељу дана због појаве једног случаја корона вируса утицало је на мањи број беба у односу на исти период прошле године,каже начелница Гинекологије др Гордана Ђорђевић, али то не значи да ће таква слика бити до краја године. У прилог томе је и податак да је првог дана, након укидања ванредног стања рођено је 10 беба. 

Врањско породилиште је и у 2019. год. било једно од ретких у Србији које је имало око 100 беба више у односу на претходну годину и бележило пораст у наталитету. Тај тренд је настављен и у првој половини 2020. У време епидемије ради се по препорукама министарства, водећи рачуна да будуће маме буду безбедне, ослобођене брига и да са радошћу дочекају најважнији дан у животу сваког родитеља.

Прошле године смо имали 633 порођаја на данашњи дан, а сада имамо 542. То је управо због периода од 10 дана када нисмо радили. Генерално бележимо пораст у односу на претходне године. Радили смо са дозом страха, али смо се трудили да наше пацијенткиње то не примете. Ова ситуација је била новина и за њих, долазиле су уплашене, међутим успели смо да заједно пребродимо све каже др Ђорђевић.

Период изолације и дужег боравка у кући многи повезују и са већим бројем трудноћа. Томе се надају и у врањском породилишту.

Дан после укидања ванредног стања имали смо 10 порођаја, надам се да ћемо крајем ове и почетком наредне имати један бејби бум у Врању. Труднице се већином јављају у Диспанзеру за жене да би се утврдиле трудноће. Има доста нових трудноћа. Било их је и крајем прошле и почетком ове године тако да очекујемо већи број беба у Врању, што би нас веома радовало додаје начелница Гинекологије.

Др Ђорђевић напомиње да је због епидемије корона вируса у Србији био обустављен и програм вантелесне оплодње и да се ових дана наставило са тим. Град Врање такође наставља са својим програмом  помоћи паровима без потомства, што је веома значајно.

Потенцира и улогу медија у читавој причи који такође имају велику улогу.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 27 мај 2020 15:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter