У Врању 18 особа под надзором лекара. Нико није заражен.

У Врању нема заражених од корона вируса, потврђено је у Заводу за јавно здравље. 18 особа које су дошле из заражених подручја, Италије и Кине, су под надзором епидемиолога, али нико нема вирус. Стручњаци саветују да се не паничи, да се не гомилају залихе заштитних маски, лекова, и хране, као што је то случај у појединим европским земљама. Треба бити опрезан и појачати личну хигијену, али разлога за страх нема.

Корона вирус стигао је у комшилук, Македонију и Хрватску, али у Србију још увек није, кажу епидемиолози. Ако и дође, разлога за страх нема. Особе из Пчињског округа које су у претходном периоду боравиле у Италији и Кини нису заражене од корона вируса, каже епидемиолог Слађан Станковић из Завода за јавно здравље у Врању. Њихово здравствено стање је под сталним надзором. Истовремено прати се комплетна епидемиолошка ситуација на нивоу земље и света.

"У Пчињском округу под здравственим надзором налази се 18 особа, 14 радника који су били на сајму у Верони и који се јављају стално епидемиолошкој служби Завода за јавно здравље у Врању. Они нису имали контакте са особама које су сумњиве на инфекцију вирусом корона. Њихово здравствено стање је добро и пратићемо их наредних 14 дана, колико траје инкубација. 4 особе су са подручја Пчињског округа боравиле у Кини и оне су такође доброг здравственог стања. Свакодневно смо у контакту", каже др Слађан Станковић- епидемиолог.

За сада је епидемиолошка ситуација, што се тиче коронавируса нормална, ниво ризика за нашу земљу је умерен. Поступа се у складу са препорукама Светске здравствене организације, односно Института Батут и министарства", каже Станковић.

Становништво треба да се нормално понаша, нема места паници. То важи и за особе које су под надзором, с тим што су у обавези да се 14 дана јављају редовно епидемиолозима. Врањанци нису уплашени од корона вируса.

„Не плашим се, ја имам 80 година, какав вирус“, каже један наш суграђанин. „Ма какав вирус, нормално живимо, не плашимо се. Морамо да одемо по лекове, по намирнице“, каже други.

У градској апотеци је последњих дана евидентирано повећано интересовање за заштитним маскама.

"Стручњаци кажу да маска нема велику заштитну вредност уколико не пријања добро на лице. Особе које имају браду не би требало да је носе јер нема ефекта, морали би да се обрију. Заштитна маска се и користи како би заштитили друге у окружењу од вируса и инфекција, а не да се сами штитимо од особе која је инфицирана. Међутим, некима је довољан и психолошки ефекат јер се осећају заштићено када ставе маску, а психа стимулише имунитет, што и није лоше, објашњавају медицински стручњаци", каже Горана Веселиновић- начелница Апотеке 1.

Срби су генерално превалили много тога преко главе, па нису превише уплашени, у шта смо могли и да се уверимо. Било је раније вируса који су изазивали велике компликације и имали већу смртност. Чак је и овогодишњи вирус грипа био врло опасан. Зато и нема места страху, али је неопходно подићи ниво здравствене културе, често прати руке, проветравати просторије и избегавати велике скупове.

Све потребне информације о корона вирусу могу се видети на сајту Министарства здравља које ће се ажурирати два пута дневно. Такође, сви Заводи за јавно здравље отворени су за пружање информација.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 27 фебруар 2020 15:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter