Следећа недеља у знаку превенције рака грлића материце

Од 20. до 26. јануара обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце у циљу подизања свести жена о раку грлића и начинима превенције. Србија већ четрнаести пут активно учествује у обележавању ове недеље, којом се преноси порука о значају доступних мера превенције у земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

''Рано откривање може спречити рак грлића материце'' овогодишњи је слоган Европске недеље превенције рака грлића материце, којим треба да се апелује на жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу. Цела следећа недеља биће у знаку превенције, а апелује се на све жене да одвоје барем један дан у току године када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Према подацима Батута који су доступни јавности у 2015. години било је 32 случаја новооболелих од рака грлића материце на територији Пчињског округа, а број умрлих износио је 11. Примарна и секундарна превенција су врло важне како би се ове бројке смањиле, а оне подразумевају сталну едукацију и превентивне скрининг прегледе.

У току следеће недеље планирано је предавање у гимназији, 23. јануара у 12:30 на тему ''Заштита репродуктивног здравља и превенција карцинома грлића материце'' које ће одржати др Драган Пешић, а циљ је да се укаже на опасност преношења ХПВ вируса и последице које он може изазвати. Осим тога, предавању ће присуствовати млади људи, који ће касније, у својству вршњачких едукатора, стечена знања ширити даље. ''Циљна група су нам млади у адолесцентском периоду, и ми оваква предавања реализујемо у току целе године. Током Европске недеље превенције рака грлића материце требало би само додатно подсетити на значај превентиве и указати на ризично понашање и последице које оно може изазвати,'' каже доктор Пешић.

Статистика говори да је током 2016. године у Србији регистровано 1239 новооболелих жена свих узраста од рака грлића материце, а током исте године 453 жене су у  Србији умрле од ове врсте рака. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту у Европи, после  Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније. Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса, али имунизација не искључује потребу за обављањем  превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у  преинвазивној фази.

Рак грлића материце се развија током дужег временског периода, од 5 до 10 година, што омогућава благовремено откривање пре него постане инвазиван и почне да се шири. Без обзира што је ова болест излечива у раној фази, у свету сваке године преко пола милиона жена умире од ове болести. Проблем је што тек свака пета жена одлази на редовне гинеколошке прегледе, упозоравају специјалисти гинекологије.

У раном стадијуму карцинома грлића материце и предканцерогеног стања углавном се не осећају никакви симптоми, па је важно редовно се контролисати. Свака промена се може открити ПАПА тестом и на тај начин се може спречити њихов развој. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележавању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ четрнаести пут учествује у њеном обележавању. Овом недељом преноси се порука о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је реч о малигној болести која се може спречити.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 16 јануар 2020 14:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter