Превентивни прегледи у Дому ученика

Центар за превенцију и поливалентну патронажу Здравственог центра Врање реализовао је акцију превентивних прегледа у Дому ученика средњих школа у Врању. Новембар је месец борбе против шећерне болести. Тим поводом и овог четвртка Центар за превенцију са поливалентном патронажом врањског Здравственог центра реализовао је акцију превентивних прегледа, која обухвата мерење нивоа шећера у крви, крвног притиска и ЕКГ. Ово је трећа акција реализована у току новембра, месеца борбе против шећерне болести, а истој су се одазвали запослени у Дому ученика, али и ученици који ове школске године бораве у њему.

''Били смо већ у Водоводу, били смо у компанији Јумко, данас смо у Дому ученика и наставићемо и даље са овим акцијама, сматрајући да је превентива врло значајна у здравственој заштити становника. Правовременим откривањем болести спречавамо компликације истих. Око 10 посто пацијената у претходној акцији је било са повећаним вредностима гликемије или повећаним притиском, све те пацијенте смо упутили према ЗЦ Врање, распоредили према лекарима и збринули их, дали терапију, тако да је ово од великог значаја", каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање.

''Разлог зашто смо ми као здравствени радници изашли из оквира Здравственог центра је управо статистика која каже да две трећине пацијената који болују од шећерне болести јесу управо радно способни људи и из тог разлога смо ми на њиховим радним местима, у колективима њиховим, а данас смо и у Дому ученика. Искористио бих ову прилику да скренем пажњу на још један важан датум у календару јавног здравља, односно да кажем да се налазимо у седмој европској недељи добровољног поверљивог саветовања и тестирања на хив вирус и на вирусе хепатитиса Б и Ц", каже др Драган Пешић, Центар за поливалентну патронажу ЗЦ.

У претходној акцији организованој у Водоводу прегледано је 147 запослених, док је у компанији Јумко урађено 427 прегледа. Од 427 прегледаних у Јумку, 33 је упућено на интерно одељење врањске болнице, што говори о важности ових прегледа.

''Ово има велики значај за нас с обзиром да имамо близу 50 запослених људи и свака превенција је увек добра, па и кад су лекарски прегледи у питању, обзиром да ми баш и немамо неку навику да се редовно контролишемо и идемо на превентивне прегледе, ово много значи за све нас овде и велику захвалност дугујемо Здравственом центру што организује овакве прегледе", каже Маја Ђорђевић, директорка Дома ученика.

Сличне акције у јавним и приватним предузећима и јавним установама наставиће се и у наредном периоду, најавила је др Љиљана Антић, директорка врањског Здравственог центра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 новембар 2019 15:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter