ПТО обележио 20 година постојања

Ургентно одељење врањског Здравственог центра обележило је 20 година постојања и рада. Основано 1999. године као Пријемно – тријажна служба, преко Службе за пријем и збрињавање ургентних стања, успешно је трансформисана у модерно, најсавременије опремљено Ургентно одељење, које је смештено у нови Хируршки блок пре отприлике годину дана. Служба за пријем и збрињавање ургентних стања или Ургентно одељење годишње прими око 4 хиљаде пацијената, што за 20 година постојања даје број од чак 80 хиљада збринутих пацијената. С обзиром да запослени на овом одељењу први интервенишу код хитних случајева, при тешким саобраћајним несрећама и удесима, реч је о служби која је од виталног значаја за Здравствени центар. Пресељењем у нови Хируршки блок крајем прошле године, Ургентно одељење је добило савремену опрему, што олакшава рад запосленима.

''Сви тешки пацијенти се упућују према овој Служби. Она је врло значајна и када се дешавају масовне несреће, при тешким саобраћајним удесима, значи у сваком тренутку ова Служба прима тешке пацијенте, а уколико је то потребно збрињава их, реанимира и продужава живот таквим пацијентима или ради тријажу и упућивање ка другим службама у Здравственом центру. У њој раде професионалци, доктори, специјалисти ургентне медицине, међутим и многи лекари опште праксе су први свој радни однос започињали у овој служби и едуковали се и стицали искуства. Похвалила бих и медицинске сестре, које су такође спремне и високо едуковане, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у Врању.

Пријемно – тријажно одељење основано је 1999. године, тада са скромним кадровским потенцијалом, али са огромном вољом да се истраје на једном новом прилазу збрињавања ургентног пацијента у коме важи принцип отворених врата, као и принцип што хитније интервенције, речено је на конференцији организованој поводом јубилеја.

''О раду у протеклих двадесет година могао бих пуно да кажем и опет би остало нешто недоречено. Најбољи сведоци нашег рада су задовољни и захвални пацијенти. Задовољство ми је да двадесетогодишњицу могу да поздравим са позиције начелника ове службе, обзиром да сам начелник био и у оснивању 1999. када је основана због потреба ургентног збрињавања нагло насталих повреда од минско експлозивних средстава и других инцидената. Задовољство ми је и што сам лекар у овом одељењу, јер то носи огромна задовољства, огроман број решених случајева, огромну позитивну енергију коју ми добијамо од захвалних пацијената, вашу огромну подршку да и даље наставимо да постојимо са оваквим стремљењима каква смо имали до сада", каже др Љубиша Стојилковић, начелник Ургентног одељења.

Тренутно у Служби ПТО ради 6 лекара специјалиста ургентне медицине, што је у складу са кадровским планом, и још два лекара опште праксе, али потребе овог одељења захтевају и већи број лекара, тако да ће се у наредном периоду радити на томе да се број запослених повећа, чуло се на конференцији организованој поводом значајне годишњице.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 25 новембар 2019 14:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter