Време је вируса-чувајте се

Топло време у новембру погодује развоју вируса. Око нас је присутно 150 вируса који у зависности од стања организма могу да утичу на здравље људи, кажу у Заводу за јавно здравље у Врању. Тренутно је повећан број респираторних и стомачних инфекција. Нисмо навикли да у новембру температуре буду око 20 степени. Овакво време доприноси појави и ширењу вируса, па није реткост да деца, али и одрасли уз стомачни вирус имају и додатне тегобе, високу температуру, кијавицу и цурење носа. Лекари кажу да је могуће заштитити се.

„У таквим ситуацијама је неопходно придржавати се општих мера хигијене, личне хигијене, проветравања просторија, узимања витаминске исхране, топлих напитака, избегавање контаката са оболелима.

Без обзира да ли се ради о благој или озбиљној респираторној инфекцији потребно је изоловати се”, каже др Слађан Станковић- епидемиолог.

„Неопходно је мировање. Деца не треба да иду у школу, а одрасли на посао неколико дана у периоду максималне заражености. Узимати потпомажућу систематску терапији. Само у тежим случајевима, уколико се ради о болестима где постоји отежано дисање, упорна температура преко 38,5 степени дуже од 3 дана, треба се јавити лекару”, каже др Слађан Станковић- епидемиолог.

Стопроцентне заштите од вируса нема, али и ако многима изгледа безначајно, најбоља превентива је прање руку. Руке треба и иначе стално прати, а у време вируса још чешће. Не мора да значи да ћемо се разболети ако боравимо у истој просторији са зараженом особом, али се ризик повећава, ако се не практикује прање руку. Вирус у наше тело улази кроз нос или уста. Најчешће се са особе на особу преноси кијањем, кашљањем или пљувачком, која може бити на нечијим рукама. Може се пренети и додиром површина које вирусне особе додирују. Зато је прање руку неопходно.

Оцените овај чланак
(2 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Затвара се једна ковид болница у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/PsnKjL1uT7 via @tripplesworld
Грађанска иницијатива- мурал који је одушевио Врањанце - Радио Телевизија Врање https://t.co/rt2QZOELQ1 via @tripplesworld
Двоструко убиство и самоубиство у Сурдулици - Радио Телевизија Врање https://t.co/DIGQcknxTd via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter