Од почетка грејне сезоне нема повећане концентрације штетних материја у ваздуху

Од почетка грејне сезоне није било повећане концентрације чађи, сумпор диоксида и азотових оксида. У време пожара концентрације штетних материја у ваздуху биле су нешто повећане, али у оквиру максимално дозвољених граница.

Почетак грејне сезоне углавном је праћен и повећањем концентрација штетних материја у ваздуху, као последица сагоревања фосилних горива. Ипак, због погодних временских прилика, високих дневних температура и одлагања почетка грејања у нашем крају није било већих одступања у квалитету ваздуха, осим у време пожара.

''Од почетка грејне сезоне није било повећаних концентрација сумпор диоксида, чађи и азотових оксида. У време пожара имали смо нешто повећане концентрације у односу на претходне концентрације које су, на пример, мерене у септембру, тако да смо у септембру имали максималне концентрације чађи до 6 микрограма на метар кубни, а у октобру смо имали баш у тим данима када је био пожар, концентрацију чађи до 41 микрограм на метар кубни за 24 часа. Јесу биле повећане концентрације, али су биле у оквиру максимално дозвољених граница, с обзиром да је максимално дозвољена граница за чађ 50 микрограма по метру кубном за 24 часа'', рекла је др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене.

Са падом температуре очекује се повећање концентрације штетних материја у ваздуху, пре свега због сагоревања фосилних горива, јер су управо ниске температуре, повећана влажност ваздуха и повећан атмосферски притисак неповољни метеоролошки услови који утичу на повећање загађења ваздуха.

''У зимским месецима буде повећана емисија због тога што долази до сагоревање тих фосилних горива у ложиштима, у котларницама, затим у моторним возилима и очекујемо та повећања'', додала је др Станојковић.

Стручњаци кажу да је гас гориво избора што се тиче фосилних горива, а препоручује се и проширење система централног грејања. Најбољи су обновљиви видови енергије, а неопходна је и стална контрола техничке исправности возила. Завод за јавно здравље у Врању врши контролу опште загађујућих материја, али не врши контролу емисије загађујућих материја из индустријских постројења, те овде немамо право слику о степену загађења ваздуха.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter