Одштампајте ову страницу

Нема више листе чекања за уградњу вештачког кука Истакнут

Број пацијената на Ортопедском одељењу током летњих месеци је много већи него зими, с обзиром да су у том периоду људи активнији. Долази до честих повреда грађевинских радника, људи који раде на пољу и у шуми, повређују се спортисти, деца која возе ролере, бицикле. Недовољан број лекара у овој Служби је константан проблем али добром организацијом, четворица ортопеда са техничким особљем успевају да збрину све пацијенте којима је помоћ неопходна. Кроз амбуланту Ортопедског одељења врањске Болнице дневно прође око стотинак пацијената. Добра вест је да нема више заказивања и чекања када је уградња вештачког кука у питању, као што је то био случај претходних година.

„Од почетка године у Врању је уграђено преко 60 протеза вештачког кука, што је заиста велики број. У ранијем периоду ми смо на годишњем нивоу уграђивали много мање протеза од тог броја. Не зато што нисмо хтели, већ зато што их није било. Министарство здравља је крајем прошле и почетком ове године омогућило да се набаве протезе за Ортопедско одељење здравственог центра у Врању. Интензивније смо почели да радимо и да  недељно уграђујемо по три, четири вештачка кука. То је резултирало тиме да смо угасили листу чекања. Пацијенти су раније чекали и по две године, сада тога нема, јер пацијенти одмах улазе у процедуру за оперативно лечење”, каже др Душан Алексић, начелник Ортопедије.

Обезбеђено је још стотинак протеза за ову годину, тако да пацијенти не би требало да брину, објашњава др Алексић и додаје да постоје различите протезе које се постављају у зависности од дијагнозе али и од старосне доби пацијената.

„Постоје бесцементне, тоталне протезе које се уграђују код особа испод 65 година. Затим, хибридне које су комбинација цементне и бесцементне компоненте и намењене су особама до 75 година, док се цементне протезе уграђују код пацијената који имају преко 75 година. Поред тоталних , постоје и субтоталне протезе које се уграђују код прелома и то код старијих особа. Оне се лако и брзо уграде, за 15 до 20 минута. Опоравак је изненађујуће брз након уградње протезе. Пацијент може већ сутрадан да устане и гази том ногом што је предност за хроничне, срчане болеснике који су се отежано кретали”, каже др Душан Алексић, начелник Ортопедије.

Захваљујући менаџменту Здравственог центра и Министарства здравља ортопедско одељење је добило савремену опрему, тачније два моторна система вредности 50 хиљада евра, што ће омогућити 24-очасовни рад са пацијентима без прекида и паузе за стерилизацију, наглашава др Алексић. Ортопедија још увек није пребачена у новоотворену зграду Хируршког блока, али се то очекује у наредном периоду.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 19 јун 2019 13:29

Сродни чланци