Девет хоспитализованих од последица грипа

Резултати анализа које су послате на Торлак показују да у Врању нема грипа типа AH1N1. Код оболелих са територије Пчињског округа установљено је присуство грипа АH3N2. Девет особа са тежом клиничком сликом хоспитализовано је на инфективно одељење врањске болнице, а две су послате у Клинички центар Ниш због додатних компликација са дисањем. У прошлој недељи идентификовано је 511 оболелих, али за сада нема услова за проглашење епидемије. Епидемиолог, Слађан Станковић, каже да је ситуација забрињавајућа због наглог скока броја оболелих од вируса грипа. Има оних и са тежом клиничком сликом и они су хоспитализовани.

''Последњих дана на подручју Пчињског округа региструје се неуобичајени пораст броја оболелих, како од грипа, тако и од осталих акутних, респираторних инфекција. Наиме, број хоспитализованих пацијената се повећава. Клиничка слика се усложњава у смислу постојања знакова упала плућа. Тренутно је на инфективном одељењу Опште болнице у Врању смештено 9 пацијената, са знацима упале плућа. Претходних дана су два пацијента послата на Инфективну клинику Клиничког центра у Нишу управо због отежаног дисања и теже клиничке слике'', каже др Станковић.

Резултати анализа које су послате на Торлак показују да у Врању и околини нема грипа типа AH1N1. Код оболелих са територије Пчињског округа установљено је присуство грипа АH3N2.

''Последњи резултати са Торлака брисева носа и ждрела које смо послали у петак показују да у четири узорка није пронађен вирус грипа, међутим пре тога смо већ доказали присуство вируса АH3N2. Према лабораторијским потврдама нема вируса AH1N1, што не значи да га неће бити у новим узорцима. Свеједно, сезона је грипа, без обзира што тип вируса грипа који је потврђен у Врању даје блажу клиничку слику, невезано да ли је лабораторијски потврђено морамо се понашати у складу са мерама превенције и јавити се лекару у циљу одређивања тежине клиничке слике и процене третмана да ли треба да се грип лечи у болничким условима или у кућној изолацији'', истиче др Станковић.

Опште мере превенције подразумевају избегавање контакта са оболелима, спровођење личне хигијене, прекривање уста и носа када кашљемо и кијамо, затим прање руку, ношење маски, проветравање, спровођење енергичне дезинфекције, влажног чишћења у колективним срединама и уношење топлих напитака и витамина Ц.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter