Превентивним деловањем против полних болести

Децембра чешће и гласније говоримо о полно преносивим болестима, ХИВ-у, нежељеним трудноћама и свему ономе што незаштићени сексуални односи носе са собом. Ипак, на ову тему треба чешће скретати пажњу, посебно због младих људи, који све раније ступају у сексуалне односе, и то, најчешће незаштићене.

Полно преносиве болести у Србији су у порасту, а свака пета трудноћа се прекида абортусом. Ово су само неке од последица незаштићеног сексуалног односа. На територији Пчињског округа подаци о оболелима од ХИВ-а се много не разликују, али нажалост бројке нису реални показатељ стања.

''Званично, регистровано је 25 особа, али то није права и реална бројка. Оно што се дешава код нас је да велики број људи сазна да живи са ХИВ-ом и онда промени адресу боравка и није више на територији Врања, подржавам и то, али само да се људи јаве и убаце у процес лечења'', рекла је др Биљана Поповић, епидемиолог.

Разлога за страх нема, јер је медицина напредовала, тако да уз благовремену реакцију и праву терапију особе могу дуго живети са овим вирусом.

''Позивам све особе које су некада биле у ризику да дођу на тестирање. А шта су ризици? Ризик представља незаштићен сексуални контакт, небитно да ли се ради о вагиналном, оралном или аналном контакту. Највећа учесталост ХИВ позитивних особа за сада је међу мушкарцима који имају сексуалне контакте са мушкарцима'', додала је др Поповић.

ХИВ није главни проблем. Ту су и полне болести, али и нежељена трудноћа. Кад је трудноћа у питању међу млађом популацијом најчешће решење су пилуле за дан после, које се, како наводе стручњаци, некада користе и више него што би требало. Што се тиче превентиве, тек  45 одсто младих користи заштиту, кажу подаци неких истраживања.

''Основно што треба да савладају је употреба кондома и са савладавањем те прве лекције млади се у потпуности штите, не само од ХИВ-а, штите се и од других полно преносивих инфекција које итекако могу да компликују наше здравствено стање, а ту су, превасходно, хламидија, микоплазма, уреаплазма, то је нешто од микробиолошких узрочника који могу да дају велики број последица када је у питању репродуктивно здравље, могу да се јаве запаљенски процеси на јајоводима код жена, а код мушкараца може у потпуности да настрада сперматогено ткиво", истакла је др Биљана Поповић.

Лекари кажу да је ризик да се мушкарац од партнерке зарази на пример, хламидијом 20 посто, а опасност да жена добије исту инфекцију је дупло већа.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 децембар 2018 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дечаци продавали играчке и новац наменили за лечење двогодишње Хане Глигоров из Бунушевца - Радио Телевизија Врање… https://t.co/j2wAppDlCR
Радови на асфалтирању пута Бресница - Осатица при крају - Радио Телевизија Врање https://t.co/KdpJMcJqVM via @tripplesworld
Будући купац Пржара мора да инвестира милион евра - Радио Телевизија Врање https://t.co/tvINhYOUZD via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter