Психоактивне супстанце: Од пробе до зависности

Млади људи неретко постају конзументи психоактивних супстанци. Упркос сталним апелима и упозорењима да се дрогама одсечно и јасно каже ''не'', чини се да је ова болест модерног доба присутна свуда око нас.

Нека истраживања показала су да дрогу највише користе млади, узраста између 14 и 25 година. Дрогу још увек схватају као добру забаву и средство за бег из реалности. Према проценама Завода за болести зависности у Србији има око 80 хиљада зависника од дроге. Иако званичних података нема, процењује се и то да више од половине чине управо млади људи.

''Они посегну за психоактивним супстанцама јер сматрају да ће тако решити неке своје проблеме и управо та фаза ''пробаћу'', ''можда ми пружи ужитак'' како одмиче време развија се у толеранцију, тако да организам тражи све већу количину психоактивне супстанце, а у ствари доводи до интелектуалног и свих осталих пропадања касније'', каже Бранислав Стојнев, доктор медицине.

Дрога се више не догађа негде другде и некима другима, она је овде међу нама. Видно расте број конзумената психоактивних супстанци, а нажалост, све чешће и међу младима, средњошколцима, па чак и старијим основцима. Сетимо се тинејџерке Софије из Аранђеловца која је недавно преминула, а узела ''само'' једну таблету.

Не постоји ''само'' у свету наркоманије и не постоји ''проба'''. То су само улазнице у зачарани круг, из кога често нема изласка.

''Дрога води ка комплетном духовном, моралном и социјалном пропадању личности, дезинтеграцији личности, особа постаје деперсонализована, дереализована, тако да саветујем да не посежу за тим психоактивним супстанцама'', додаје Бранислав Стојнев, доктор медицине.

Управо из тих разлога држе се бројна предавања и едукације основцима и средњошколцима како би се деловало превентивно, што је најважније. Др Стојнев каже да они едукују ученике, али и наставнике и родитеље, јер је за борбу са овим опаким непријатељем потребно заједничко деловање.

''Улога родитеља је велика у формирању самопоуздања деце, да деца отворено разговарају о сваком проблему са својим родитељима, а уколико код ученика постоји сумња на злоупотребу психоактивних супстанци, врло је важна та шема комуникације, обавештавање, укључивање других институција, пружање подршке том ученику, његовој породици и поверљивост, наравно'', појашњава Бранислав Стојнев, доктор медицине.

О болестима зависности стално се говори, али се овај проблем међу младима не схвата довољно озбиљно. Нека нам Софија и сви млади који су изгубили живот због ''само да пробам'' буду упозорење и наук да ''не морамо баш све у животу да пробамо.''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 30 новембар 2018 14:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дечаци продавали играчке и новац наменили за лечење двогодишње Хане Глигоров из Бунушевца - Радио Телевизија Врање… https://t.co/j2wAppDlCR
Радови на асфалтирању пута Бресница - Осатица при крају - Радио Телевизија Врање https://t.co/KdpJMcJqVM via @tripplesworld
Будући купац Пржара мора да инвестира милион евра - Радио Телевизија Врање https://t.co/tvINhYOUZD via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter