Акција бесплатних превентивних прегледа током викенда изузетно успешна

У Здравственом центру у Врању спроведена је још једна акција бесплатних превентивних прегледа. Рађене су лабораторијске анализе на холестерол и триглицериде, али и мамографски и ултразвучни прегледи.

Сваке године у Србији малигне болести однесу више од 20.000 живота. Како би се та статистика променила потребно је радити на превенцији, ићи на редовне прегледе и водити здрав живот, саветују лекари. У којој мери воде рачуна о свом здрављу и да ли су присталице превентивних прегледа питали смо наше суграђане.

''Требало би да се превентивно оде код лекара, али у пракси то није заступљено у великој мери. Разлози су између осталог и велике гужве у Дому здравља, има доста болесних који чекају, тако да се теже одлучујемо на тај корак'', каже Душанка Јованчић.

''Превентива је најбитнија и требало би да се тога сви придржавају. Људи немају баш навику да оду код лекара док су здрави'', додаје Добривоје Пешић.

''Код лекара одлазим када ме нешто заболи, али требало би превентивно да се делује. Немамо ту навику и мислим да је то наслеђено од наших старијих'', истиче Станко Јовановић.

Бесплатне превентивне прегледе Министарство здравља иницира у циљу дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу.

''Наши људи долазе код лекара само онда када морају. Не постоји тај културолошки аспект да се превентивно одлази на преглед, а требало би. Људи немају довољно развијену свест о очувању сопственог здравља, не воде рачуна о исхрани, физичкој активности и ту смо у великом заостатку у односу на неке друге земље'', појашњава др Саша Ђорђевић, управник Болнице.

Бесплатни превентивни прегледи који су организовани јуче наишли су на задовољавајући одзив суграђана, поготово жена које су желеле да ураде мамографију. Обављено је укупно 280 прегледа.

''Урађен  је 31 мамографски преглед, 82 ултразвучна прегледа стомака и 167 пацијената је проверило своју крвну слику. Зашто мамографија? Зато што је ово недеља борбе против рака, те је овај преглед спојен са борбом против рака дојке. Задовољни смо одзивом и ово је позив да се жене после 45.године живота подвргну овом прегледу како би контролисале своје здравље на време'', закључује Ђорђевић, управник Болнице

Ово је једанаеста акција превентивних прегледа коју је Министарство здравља организовало од почетка године, а Ђорђевић каже да се ни убудуће неће одустајати од тога, а све у циљу подизања свести код људи да мисле на своје здравље док не буде касно за то.  

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 13:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врањски стрелци екипни прваци Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/oWpXbiXLKg via @tripplesworld
Забрањено паљење усева и смећа - Радио Телевизија Врање https://t.co/dWUj9k2ISW via @tripplesworld
Дан пешачања обележен и у Врању. Око стотинак грађана шетало до Бориног брда - Радио Телевизија Врање… https://t.co/JEWHw1ZXhw
Follow RTV Vranje on Twitter