Правилна исхрана – улагање у будућност

На светски дан хране још једном подсећамо на важност правилне и разноврсне исхране, која је веома важна за здравље читавог организма. Тема овогодишњег Светског дана хране је ''Правилна исхрана – улагање у будућност''. Поред исхране, треба обратити пажњу и на физичку неактивност и стрес, који удружени са неправилном исхраном за последицу имају многе болести.

Број гладних у свету је у порасту, нека истраживања кажу да свакога дана гладује сваки девети становник наше планете, док са друге стране, чак 1,9 милијарди људи на свету има проблем прекомерне тежине. Овај вид друштвене неједнакости није заобишао ни нашу земљу. Проблем гојазности у Србији поприма одлике епидемије. Према последњим доступним подацима, гојазан је чак сваки пети одрасли грађанин наше земље, док их је више од половине у категорији предгојазних. Зато је врло важна правилна и умерена исхрана.

''Ја бих почео од цигарета, физичке неактивности и стреса, када искључимо те три ствари, можемо говорити и о храни као о фактору и то на два начина, о храни као фактору ризика за оболевање од неких болести и на други начин, о храни као леку. Не бих побрајао све намирнице које су лоше по здравље људи, само бих рекао да је важна разноврсност у исхрани. Долазимо и до другог дела, где је храна лек и враћамо се на разноврсност исхране. Не смемо да заборавимо неке састојке хране који су корисне за здравље. Препоручио бих људима да не уносе витамин це у облику таблета када се прехладе или разболе, већ у току целе године путем намирница које га садрже'', каже др Милан Младеновић, спец. интерне медицине.

Ово су само неки од савета лекара. Глобални задатак је да се здраве навике развијају код најмлађих. Они су ти који тек треба да изграде своје животне навике, тако да оне буду  утемељене на принципима избора који подржавају здравље, али и ојачане начелима друштвене свести, одговорности и принципима солидарности и једнакости. 16. октобар обележава се као Светски дан хране од давне 1945. године, а главни циљ је смањење броја гладних.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 16 октобар 2018 14:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter