Следеће недеље почиње вакцинација против грипа

Камиони са више од 240.000 доза вакцине против грипа, коју су набавили Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, стигли су ноћас и током јутра у Србију. Наредних дана Институт Торлак организоваће расподелу вакцина по домовима здравља међу којима је и Дом здравља у Врању, а вакцинација би требало да почне следеће недеље.

Последњих недеља грађани  оболевају од респираторних и стомачних инфекција сличних грипу, али грипа још нема. Надлежни поручују да је управо сада време да се размишља о вакцинацији и да би грађани требало да се заштите од грипа на време.

Вирус група је активан од октобра до марта али је могућност епидемиолошког јављања најизраженија крајем године. Стога је препоручљиво да се на време прими вакцина. Анкертирани суграђани су углавном заинтересовани и желе да се вакционишу.

''Раније сам примала вакцину против грипа и заиста сам се осећала добро током целе године. Ако је препоручљиво, вакцинисаћу се и ове године'', каже Зорка Недељковић.

''Волела бих да примим вакцину против грипа због свог здравља а уз то је и бесплатна'', истиче Нада Митић.

''Никада до сада нисам примила ову вакцину, али с обзиром да болујем од астме већ 26 година, примићу вакцину ако треба'', додаје Олга Пешић.

Епидемиолог др Слађан Станковић каже да је држава обезбедила довољне количина бесплатних вакцина и да би требало да се вакцинишу све ризичне групе, пре свега хронични болесници и старији од 65 година и додаје "ту се, пре свега  мисли на  хроничне болеснике који имају кардиоваскуларна обољења, метаболичке поремећаје, дијабетес, астму. Могу да се вакцинишу и труднице од шестог до деветог месеца трудноће, затим деца старија од шест месеци која имају неко хронично обољење."

Вакцине су препоручене и здравственим радницима јер они могу да буду узрок заразе пошто су у сталном контакту са пацијентима. Вакцинација ће се обављати на вакциналним пунктовима у  Дому здравља али и у сеоским амбулантама.

''Значај вакцинације против грипа је да  заштитимо  себе, чланове своје породице и колектива у коме радимо. Штитимо особе које из неких разлога не би смеле да приме вакцину. Примањем вакцине предупредиће се појава тешких форми болести, упале плућа пре свега  а у неким ситуација се може спречити и смртни исход'', упозорава др Станковић.

Др Станковић указује да се сваке године потроши више од 90 одсто набављених количина  и наглашава да се очекује  да се за Пчињски округ испоручи око 7000 доза вакцине. Он апелује да грађани већ од следеће недеље посете Дом здравља  и да се вакцинишу.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2018 11:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter