Нагло захлађење не прија ни здравим ни болесним особама

Нагло захлађење и пад температуре за десетак степени Целзијусових у односу на претходни период итекако се одражава на здравствено стање како болесних тако и здравих људи.

Сведоци смо великих температурних промена ових дана које утичу на људе, било здраве или болесне, с тим што они који не болују ни од чега то лакше подносе. Умор, поспаност, главобоља, па чак и вртоглавица, последица су наглих промена временских услова. 

Читаво лето смењивали су се периоди врућина и кишних дана, што је многе иритирало а истовремено и утицало на њихово здравље. Анкетирали смо наше суграђане и већина испитаника се изјаснила да им променљиво време не прија јер осећају хроничну поспаност.

Нагле температурне промене могу утицати на појаву прехлада са кијавицом, али највеће тегобе осећају хронични болесници.

''Пацијенти се највише жале на промену вредности гликемије, нарочито током ноћи у смислу пада вредности шећера у крви . Добијају савет како да прилагоде дозу терапије . Што се тиче срчаних болесника који имају хипертензију, или ангину пекторис, може доћи до пада или смањења крвног притиска . Најбоља превенција је узимање редовне терапије и контролисање вредности шећера у крви и крвног притиска, како би се правовремено реаговало'', каже мр сци.мед Светислав Мишић, специјалиста интерне медицине , маг.ендокринологије.

Овакви периоди наглог захлађења утичу и на имунитет. Потребно је време за адаптацију, што се код младих људи одвија брже те углавном немају здравствених проблема.

''С обзиром да је промена времена стрес, најбоље се прилагођавају млађе особе које су у кондицији, како физичкој, тако и психичкој, те ће се и лакше адаптирати на новонастале временске услове. Стога су они најзаштићенији. Са друге стране, пацијенти који су емотивно нестабилни, који имају хроничне болести су у ризику да им се десе нежељене болести'', истиче мр сци.мед Светислав Мишић, специјалиста интерне медицине , маг.ендокринологије.

Кроз диспанзерско-специјалистичку службу Дома здравља у Врању ових дана дневно прође око 100-ак пацијената који се углавном жале на тегобе због дијабетеса, поремећаја штитне жлезде или због срчаних проблема, што је повећан број у односу на претходни период.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 25 септембар 2018 16:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter