Превентивни прегледи без вишемесечних чекања

Акција бесплатних превентивних прегледа, која се на нивоу Републике Србије одржала по десети пут, наишла је на одазив великог броја наших суграђана. Акцију је покренуло Министарство здравља у циљу промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу.

Грађани су овог пута били у прилици да без претходних заказивања и много чекања провере притисак и крвну слику, а такође ураде тумор маркере простате и јајника.

Акција је по мишљењу Врањанаца добро осмишљена, али би била још ефикаснија када би одмах могли да добију и рецепте за неопходне лекове, да због њих не одлазе опет код свог одабраног лекара. Сви присутни су истакли да најпозитивније код акције што нема заказивања и одлазака не прегледе тек након једног или два месеца.

По речима др Љиљане Антић, директорке Здравственог центра Врање, током јучерашње акције урађен је 501преглед, а до сада је укупно овом акцијом прегледано преко 5000 наших суграђана.

Она истиче да се превентивни прегледи организују због заинтересованости грађана. Запослени у ЗЦ Врање су по њеном мишљењу показали велику одговорност у организацији превентивних прегледа, а упутила је и апел грађанима који су прегледани у ранијим акцијама са истим анализама, да пруже прилику оним особама које до сада нису прегледаване.

Акција је посебно значајна особама без здравственог осигурања јер и они потпуно бесплатно раде поменуте анализе. Многи грађани су током акције више пута користили прилику да на овај начин провере своје здравствено стање.

Грађани истичу да би најбоље било да не морају често код лекара, али ипак  овај начин превенције доста значи. Овај вид прегледа је на многе утицао да редовније провере своје здравље.

Урађен је 91 туморски маркер за простату, 125 туморских маркера јајника и 96 општих туморских маркера.

др Милица Јазиковић, начелница лабораторије Дома здравља, позива грађане на стрпљење до среде у 14 часова, када ће бити готови лабораторијски резултати крвних слика и тумор маркера који се раде у болници.

Како је најављено, сви превентивни прегледи које Министарство здравља буде организовало до краја 2018. године биће део кампање „Рак је излечив“ и биће реализовани сваке треће недеље у месецу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 септембар 2018 16:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дечаци продавали играчке и новац наменили за лечење двогодишње Хане Глигоров из Бунушевца - Радио Телевизија Врање… https://t.co/j2wAppDlCR
Радови на асфалтирању пута Бресница - Осатица при крају - Радио Телевизија Врање https://t.co/KdpJMcJqVM via @tripplesworld
Будући купац Пржара мора да инвестира милион евра - Радио Телевизија Врање https://t.co/tvINhYOUZD via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter