Здравље

Здравље

Од почетка пандемије и онако напоран посао запослених у Служби хитне помоћи, постао је још напорнији. Ту предњаче викенди, када се нарочито ноћу обави много прегледа, као и транспорта. Имају за сада довољоно људи, али им је дотрајали возни парк велики проблем.

Претходне ноћи било је 47 прегледа, а од тога 11 кућних посета. Повећао се број амбулантних прегледа, а осим уобичајених пацијената, има доста и оних са респираторним инфекцијама. Има позива и ковид пацијената.

''Препоручила бих пацијентима и људима из њиховог окружења да не чекају ноћ, да се благовремено јаве надлежним службама, како би се одрадила дијагностика. Ако чекају ноћ само продужавају агонију пацијената. Неке дијагностичке методе су резервисане за дан, као што су лабораторијске анализе, рендгенографије, без којих не можемо да кренемо са терапијом,'' каже начелница др Лидија Стевановић.

Ту су и транспорти. До 10 сати јутрос Служба хитне помоћи обавила је већ два транспорта ка Крушевцу. Запослених има довољно, али су проблем стара и дотрајала возила. У транспорт иду комплетне екипе и све је напорније.

''Пацијенти су нам све млађи, трећа и четврта деценија живота. Клиничке слике су све теже. Имамо пацијенте у врло тешком општем стању, које током транспорта треба стабилизовати, треба одржавати одговарајућом терапијом,'' додаје докторка.

Транспортују се и други пацијенти, оболели од интернистичких болести, хируршки, онколошки пацијенти, а повећан је и број транспорта психијатријских пацијената.

 

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 12 април 2021 14:25

Светски дан здравља ове године обележава се под слоганом „Градимо правичнији, здравији свет за све“. Од великог значаја је да сваком појединцу буду омугућени животни и радни услови који подржавају здравље, кажу из Завода за јавно здравље у Врању.

„Веома је битно да нагласим да је сваком појединцу неопходно пружити здравствену заштиту без обзира на пол, вероисповест, социјално и економско стање, као и политичко уверење. Неопходно је да свака особа има доступну здравствену заштиту“, каже докторка Јелена Станковић из Завода за јавно здравље.

Један од главних проблема који се јавља и код нас као и у свету, каже докторка Станковић, је неједнакост у примању здравствених услуга, а као последице тога је сиромаштво.

„Последњих годину дана, читаву планету погидила је пандемија Корона вируса, где додатно долази до изражаја та неједнакост у здрављу а где су више погођене сиромашније земље, управо због недостатка новца немају адекватну здравствену заштиту коју могу да пруже свим грађанима“, додаје докторка.

Докторка Станковић каже, да је код сиромашнијих земаља проблем што чак 60 посто становништва не може да приушти здравствену заштиту.

 

Последњи пут измењено среда, 07 април 2021 14:11

Све жене имају право на редовне и превентивне гинеколошке прегледе. Нема места за дискриминацију или поделу  на здраве и жене са неким обликом хендикепа. Разлика је само у томе што жене које имају здравствени проблем у виду непокретности ногу или руку нису у стању да саме оду до здравствене установе већ им је неопходна помоћ најближих. Али тек када дођу код гинеколога креће низ проблема, а један  од њих је како се попети на столицу и обавити гинеколошки преглед. Зато је пре две године Здравствени центар у Врању, тачније 2017. године добио гинеколошку столицу прилагођену женама са инвалидитетом.

У региону јужне Србије ово је једино такво помагало.

Особе са инвалидитетом нису асексуална бића  и зато се подразумева да се редовно јављају свом изабраном гинекологу и увек имају оправдану предност када дођу у посету свом лекару због њихове осетљиве ситуације.

У време пандемије корона вирусом до сада су овакви, превентивни прегледи организовани у два наврата, у време викенда. Ово је трећа таква акција. Предвиђено је да преглед ураде 6 жена из Удружења оболелих од мултипле склерозе из Пчињског округа, уз поштовање и примену свих епидемиолошких мера.

" Здравствени центар Врање је препознатљив по доброј организацији превентивних прегледа, неколико година уназад како у организацији Министарства здравља тако и сопственој организацији у руралним срединама, установама и организацијама. Превентивни прегледи су од непроцењивог значаја пре свега за рано откривање болести и значе продужење и спашавање живота. Изузетно је тешко организовати превентивне прегледе и иначе, а посебно је то изазов у време пандемије Ковида - 19. Свакако, када говоримо о превентивним прегледима не треба занемарити ни економски фактор. Гинеколошки органи су доступни и постоје многобројне дијагностичке процедуре. Са друге стране симптоматологија гинеколошкоих обољења је оскудна те је значај ових преветивних гинеколошких прегледа самим тим још већи. Карцином грлића материце је други по заступљености у Европи, после карцинома дојке, а карцином јајника је шести по заступљености и то је показатељ оправданости гинеколошких превентивних прегледа. Данас смо посебно срећни зато што радимо превентивне прегледе у сарадњи са Одбором за људска - програма СОС Телефона Врање и Удружења милтипле склерозе, управо за жене које отежано крећу и којима је проблем да дођу и чекају на овакву врсту прегледа", каже директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић.

"Од огромног је значаја што смо у могућности да у континуитету пратимо здравствено стање жена  које су чланице Удржења мултипле склероза на превентиван начин и у време пандемије корона висрусом и не запоставимо добру праксу коју имамо већ 5 година уназад",  рекла је начелница Службе за гинекологију и акушерство др Гордана Ђорђевић.

Неке од жена које су данас урадиле гинеколошки превентивни преглед 30 година уназад нису биле у могућности да се прегледају на овај начин.

"Кад се на овакав начин  организују прегледи је веома значајно за нас, не чекамо, јер нам и иначе то тешко пада. Дошла данас искључиво да обавим превентивни преглед“, каже једна пацијенткиња.

Хидраулична гинеколошка  столица са подешавањем  висине је  од великог значаја за очување и унапређење полног и репродуктивног здравља жена. Пацијенткиња се лакше смести, тако да се без проблема можете обавити преглед. Столица је удобна и не јавља се нелагода приликом седења или вршења прегледа. Не врши притисак на кичму и на тај начин се остварује комфор. Намењена је параплегичарима, особама оболеле од мултиплесклерозе,  хемиплегичарима и деци са посебним потребама. Могу да је користе труднице, старије жене, слабије покретне жене... Класична столица је компликована јер  не могу да се попну без помоћи или да легну на сто да се обави рутински преглед или папа тест.

Жене које су имале прилику да се сусретну са овом столицом кажу да је преглед био безболан и лак. Тако да су искуства позитивна.

 

Др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра у изјави за Радио телевизију Врање  рекла је да пожар који је јуче избио у приземљу Интерног одељења , при чему је оштећена болничка лабораторија,  ни у ком случају неће утицати на пацијенте који треба да узоркују крв. Од данас ће грађани анализе моћи да раде у лаборатији Дома здравља.

-У приземљу Интерног одељења јуче око 6 сати и 30 минута  избио је пожар и то у магацину болничке лабораторије. Захваљујући раду ватрогасних екипа пожар је брзо локализован. У току поподнева ми смо преместили пријемну амбуланту лабораторије у просторије Дома здравља.

Нашли смо решење тако да ће се узорковање крви пацијената, који имају упут за болничку лабораторију, од данас одвијати у лабораторији која се налази изнад  Хитне помоћи. С обзиром да приликом пожара није оштећен ниједан апарат у болничкој лабораторији,  анализе ће се радити и даље на првом спрату Интерног одељења, с тим што ће се узорковање крви ради искључиво у лабораторији Дома здравља, наглашава докторка Љиљана Антић, директорка Здравственог центра.

Она је додала да је планирано да се са реконструкцијом приземља Интерног одељења  крене за петнаестак дана али да је сплет околности довео до тога да се крене раније.

 

Последњи пут измењено четвртак, 01 април 2021 12:50

Након избијања пожара због старих инсталација у магацинском простору у приземљу Интерног одељења, брзом реакцијом руководства и запослених Здравственог центра Врање,, пријемни део болничке лабораторије измештен је и узорковање крви за све пацијенте радиће се у Лабораторији Дома здравља Врање почев од сутра. 

Магацински простор у делу где је просторија у којој је избио пожар је и иначе планом за 15 дана требало да уђе у процес реконструкције.

Из Здравственог центра наглашавају да су сви апарати и медицинска опрема у болничкој лабораторији у функцији и сви грађани ће добити све потребне здравствене услуге на време и без кашњења.

 

Страна 1 од 101

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter