Здравље

Здравље

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава од 17. до 23. јануара 2022. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце” је слоган 16. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одво је дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2019. године регистровано је 1.044 новооболелих жена, а 438 жена је умрло од ове малигне локализације.
На основу најновијих процена за 2020. годину, Европског информационог система, жене у Србији се са стопом оболевања од 23,3 на 100.000, налази на петом месту у Европи после Црне Горе, Румуније, Естоније и Литваније.
Стопе умирања од рака грлића материце су високе. Морталитет од рака грлића материце је 8,8 на 100.000 жена.

Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести. То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија,
вакцинацију против хуманог папилома вируса, као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку,социјалну и духовну подршку.

У недељи која је пред нама интензивираће се активности прилагођене тренутној епидемиолошкој ситуацији на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце на територији Пчињског округа.

У Служби ургентног пријема врањске болнице током празника није забележен већи број пацијената у алкохолисаном или стању прекомерног уноса хране. Интервенисало се због повреда од петарди, али и уобичајених повреда у кућним условима.

Из Службе апелују да се сада обрати пажња на кретање по снегу.

Новогодишња ноћ и Божићни празници протекли су релативно мирно што се броја пацијената у служби тиче, каже начелник др Љубиша Стојилковић. Онима који су задобили повреде или имали неких здравствених проблема нова година није сјајно почела, али генерално није било већих проблема.

„Из прве руке могу да потврдим, пошто сам дежурао у новогодишњој ноћи, да смо имали само двојицу старијих мушкараца који су због токсичних елемената алкохола пали и било је потребно урадити шивење сутуре на глави. Био је и један случај експлозивне повреде од велике петарде коју је човек у Прешеву држао у руци. Он је морао да буде оперисан.  Других дана празника је било ситних повреда и благо напитих стања.  Што се повреда тиче, имали смо много више оне чешће везане за свакодневну активност, падови у купатилу, колапси код хроничних болесника. Имамо информацију да је било опијања, али нису потражили помоћ у Здравственом центру у Врању“, каже др Љубиша Стојилковић, начелник Службе за ургентан пријем.

Доктор још једном подсећа да повреде од петарди могу бити изузетно опасне, баш као што је то био случај са поменутим пацијентом, коме је ампутирано неколико прстију и остаће инвалид.

Пошто су се промениле временске прилике грађани треба да обрате пажњу и на кретање по снегу.

„Снег је изузетно добар када су у питању вирусне инфекције, одмор, зимски распусти, али тражи додатну опрезност у смислу кретања због клизаве подлоге, поготову када су у питању особе од којих се у старту очекује неспретност. То су суграђани који су имали операције на куковима, разни инвалидитети, пацијенти са вртоглавицом, они итекако морају да буду опрезни. Зато потенцирам да, иако је лепо што је снег пао, морамо да будемо пажљиви како би избегли последице падова“, објашњава др Стојилковић.

Прошлу, као и годину пре тога обележила је корона. На жалост вирус је још увек присутан и најновији бројеви упозоравају. Све се то одразило и на рад ове службе јер се пацијенти са другим болестима плаше да оду код лекара и најчешће чекају последњи тренутак, што може бити опасно. Доктор подсећа да је вакцина цицилизацијско достигнуће и да је једина превенција од озбиљних компликација изазваних корона вирусом.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 10 јануар 2022 14:53

Традиционално, током новогодишњих празника глумци врањског позоришта изводе представу на Дечјем одељењу врањске Болнице  за  малишане који су на болничком лечењу.

Овога пута, пред најмлађом публиком је изведена представа под називом ''Пакетић за малог принца'' .Реч је о новој представи која је први пут одиграна неколико дана пре Нове године у сали позоришта, а прилику да уживају у њој, данас су имали и малишани на овом одељењу.

Др Никола Поповић, управник Болнице каже да се наставља са праксом са којом се кренуло 2016. године да глумци врањског Позоришта одиграју новогодишњу представу за болесну децу. Прошле године је представа изостала због короне, али сада се опет изводи пред малишанима. Доктор додаје да је сваки гест, који помаже деци да се осећају боље, добродошао.
-Новогодишња ноћ на овом одељењу је била у знаку великог броја малишана који су били хоспитализовани. Дневно буде до 30-ак деце на болничком лечењу. Сезона је респираторних и стомачних инфекција, тако да је уобичајено да имамо оволики број деце на болничком лечењу, наглашава др Поповић.

-Надам се да ћемо извођењем ове представе олакшати деци њихово стање због којег су смештени овде на Одељењу. С обзиром да нисмо први пут овде, знамо како малишани реагују и срећни смо што можемо да им, колико толико, улепшамо новогодишње празнике, каже директор Позоришта Ненад Јовић.

-На овај начин излазимо у сусрет деци која су , стицајем околности овде на Одељењу. Представа је врло занимљива и за родитеље и за децу и надам се да ће се допасти малишанима и да ће уживати. Имамо позитивце, негативце и Деда Мраза, каже редитељ ове представе Драган Живковић.

Представа је трајала тридесетак минута и, судећи по реакцијама малишана, поправила је њихово расположење, а задовољство нису крили ни родитељи а ни глумци. 

 

 

Последњи пут измењено среда, 05 јануар 2022 07:22

За време празника у Дому здравља радиће само дежурне службе, од 8 до 18 часова и то: Службе за здравствену заштиту одраслих, радника,  деце школског узрастa, предшколског узраста, кућног лечења, стоматолошка и Хитне помоћи.

Ковид амбуланта у АТД-у, радиће за време празника од 7 до 20 сати.

Ковид амбуланте у Дечијем и Школском диспанзеру радиће од 8  до 18 сати.

Лабораторија у Дому здравља, радиће за време празника од 8 до14 сати.

Вакцинални пункт неће радити 1.и 2.јануара.

У Општој болници рад је организован према распореду у режиму дежурстава и радиће се 24 часа, без прекида.

 

Последњи пут измењено петак, 31 децембар 2021 12:43

Реконструкција опште болнице у Врању је у току и радови се одвијају према плану. Радује што ће скоро сви објекти у кругу, изузев старе Хирургије, захваљујући помоћи републике бити реконструисани. На тај начин Врање ће добити репрезентативни Здравствени центар. О томе шта је до сада урађено и шта још треба да се уради у емисији ''Реч више'' која је на нашем програму сутра у 20 сати, говориће градоначелник Врања Слободан Миленковић, по вокацији специјалиста ортопед-трауматолог.

Ове бело-зелене зграде су врањска општа болница. За многе још увек непрепознатљиве,  у новом руху, након скоро пола века. Реконструкција је у току и за сада се све одвија по плану, каже градоначелник Слободан Миленковић и иницијатор реконструкције старог дела болнице.

-Први павиљони су саграђени 70-их година прошлог века, 80-их део Гинекологије, а потом и Дечијег одељења. Заиста је све било дотрајало и руинирано и услови рада су били веома лоши. То је стварало и негативну атмосферу, због услова рада и нехигије и код пацијената и код запослених. Након мукотрпних преговора успели смо да и наша Болница буде обухваћена реконструкцијом, каже градоначелник.

Реконструкцијом је обухваћено 13 хиљада квадрата, а најпре се радило на старом Интерном одељењу, где је осим енергетске сфикасности, надограђен једна спрат.

-Ова надоградња, која је скоро завршена, биће Пулмологија, 12 постеља за плућне болеснике и 10 за Палијативну негу. То је сасвим нови простор. У току су завршни радови. Потпуно је разведена целокупна инсталација. Сада је неопходно да се унесе опрема и да се ова ламела А пусти у функцију, да се особље врати и да крене да ради у новоизграђеном и прелепом објекту.

Радови одмичу и на другом објекту, некадашње Ортопедије, где је такође урађена надоградња. Потпуно нови простор биће пријемница и специјалистичке ординације поред њих. Цео круг затвара се изградњом топлане на био-масу, која ће загревати здравствени комплекс, али и окружење.

 

Последњи пут измењено уторак, 21 децембар 2021 22:07
Страна 1 од 106

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter