Досађивање на радном месту

Смарање које вас прати током читавог радног времена из дана у дан постаје неподношљиво. За то сте криви првенствено ви, а не природа вашег посла. Или нисте знали да одаберете шта волите, или не знате да уживате у послу за који сте иначе сматрали да је идеалан. Како би смарање једном за свагда престало, битно је да нешто учините поводом тога. Смарање шефа и осталих запослених вам се можда чини као неизбежно, али верујте да и за то има лека.

Како бисте избегли досаду, битно је да радите. Нисте на послу да бисте зевали у празно, он вас одхрањује и ваш живот чини мање монотоним. У периоду када и немате баш неког нарочитог посла, немојте седети и чаврљати са колегиницом до вас ако немате неке нарочите потребе. Још горе је ако она има посла, а ви је ометате. Да бисте отерали од себе то неподношљиво смарање, размишљајте о неком индивидуалном пројекту који би могао да одушеви вашег шефа. Овим не само да сте се решили досаде, већ постоји могућност да добијете унапређење или већу плату.
Ако вам још увек није синула нека добра идеја, до саде се можете решити и помажући другим колегама. Готово да је увек ту неко нов, ко није апсолутно упућен у посао. Неки од њих се можда стиде да затраже помоћ колега, али како не бисте сви колективно настрадали због његовог незнања, што се иначе дешава, помозите му да реши проблем, а после на миру заједно попијте кафу.
Досада у вама обично подстиче и лењост, те вас из минута у минут све више мрзи да било шта урадите, па чак и да одете до тоалета. Не дозволите да вас смарање обузме до те мере и хитно нешто предузмите. Решите се свих непотребних папирића са радног стола, купите ужину осталим колегама, направите распоред међу потребним документима. Ове ситнице учиниће да се боље осећате и на физичком и, што је још битније, психичком плану.
Ако нисте довољно мотивисани за било какав рад, добро је да направите попис ставри које желите да поседујете, било да је то нешто апстрактно, као што су углед, поштовање, или нешто конкретно, као на пример ауто, шминка и слично. Постоји велика вероватноћа да вас овакав списак пробуди и нагна да кренете ка циљу радећи. Ништа се не може постићи скрштених руку.
Порадите на изгледу простора у којем проводите већи део радног времена. Ако је то канцеларија, на свака два месеца је освежите новом сликом, саксијом цвећа, а ако вам је на располагању само радни сто, промените фотографију коју чувате на њему, позадину на рачунару, распоред фасцикли и слично.
Толико је ствари које вам посао могу учинити забавнијим и мање досадним. Битно је само како на то гледате и колико се заиста трудите да промените оно што вас нервира.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 23 децембар 2011 11:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter