Да нам старост буде као песма

Док год је човек у „пуној снази“ готово да и не размишља о старости и свему што она са собом носи. Ипак, старење је неизбежно, често праћено многим тегобама па би најпаметније било спремити се за тај период кад су дани дуги а године кратке.

Има једна стара кинеска пословица која каже да човек још у младости треба да одсече штап на који ће се ослањати. И управо у овој мудрости садржани су сви телесни и духовни задаци које свако треба да има на уму целог свог живота.

Еликсир млaдости званично није откривен а време не можемо вратити па је то довољан податак да схватимо да сами морамо учити све како би нам старост лакше пала. А шта човек може учинити за себе? Да ли је решење у уравнотеженој исхрани, квалитетном осмочасовном сну, можда бављење спортом или је све ствар менталне уравнотежености, тешко је питање. Можда све ово заједно?

Савремени начин живота све чешће узима као жртве младе људе. Иако се свакодневно прича о здравој исхрани, о значају физичке активности, сугеришу се бројне алтернативне методе за духовни склад, људи су све болеснији и неспремни за живот трећег доба.

Једно је сигурно, да би мирно могли да дочекамо старост потребно је водити рачуна о менталном здрављу. Сачувати душевни мир је тежак задатак данас, али што више вежбамо стрпљење и толерантност, године које нас стижу лакше ће нам пасти. Мудри и сталожени људи су срећнији и вољени. А ко има подршку и љубав најближих и године ће му лакше пасти а старост бити као песма.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Специјално признање Министарства одбране Радио телевизији Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/mKf9247zXJ vi… https://t.co/jQCBIjE9FG
Одлуком Владе, у Врању проглашено стање елементарне непогоде - Радио Телевизија Врање https://t.co/MA0F8CfHO5 via… https://t.co/G8Q4abaeTC
Специјално признање за РТВ Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/MHhPUlmWMs via @tripplesworld https://t.co/Iwq86VOW8Q
Follow RTV Vranje on Twitter