Петак тринаести стигао нам је по други пут ове године. Празноверја везана за овај дан стара су стотинак година, а од тада до данас у неким земљама отишло се предалеко. Број 13 се избегава и на ознакама кућа, спратова и станова, али и седишта у аутобусу или авиону. Ми нисмо толики екстремисти, али има оних који верују у баксузлук данашењег дана.

Обавезно три корака уназад ако вам је пут прешла црна мачка. За сваки случај, вратите се и ако није црна. А ако се вратимо још који корак или годину уназад, схватићемо да се петак 13. од недавно сматра баксузним даном. Ова празноверица датира од пре стотинак година. Али ако ипак данас желите да избегнете лошу срећу окрените се седам пута око своје осе. Пуно среће вам желим!

Различита су веровања на данашњи дан. Неки данас мењају постељину како не би имали кошмаре, неки не секу нокте, не иду на пут и не започињу никакав посао. Има и екстремиста који данас не излазе из куће од страха да им се нешто лоше не догоди. Наши саговорници углавном нису сујеверни.

Не верујем у то, људима се нешто лоше деси на овај дан и они онда то повежу да је због петка 13, каже једна суграђанка, док друга наводи да верује у Бога и да ће свакоме бити како му је суђено. Наши суграђани објашњавају да се људи углавном плаше вампира, али да су то приче за малу децу.

Има и оних који сматрају да ће данас бити срећне руке.

Не играм никада број 13 и још неке бројеве, али данас сам одиграо и надам се добитку'' каже комшија док окушава игре на срећу.

Страх од данашњег дана назива се параскаведекатриафобија. Они који верују у црну коб овог дана повезују то са 13 особа које су седеле за столом током последње Исусове вечере пре него што је разапет. И данас сујеверни избегавају да буду 13-и гост за столом или да угосте 13- оро људи. Неке земље отишле су толико далеко да немају 13-и спрат нити собе са бројем 13, а у неким авио и путничким компанијама избачен је и овај број седишта.

Још један догађај повезује се са баксузлуком данашњег дана. Новембра 1307. на петак 13. француски краљ ухапсио је и спалио стотине темплара. Појединачно и број 13 и петак имају дугу историју симбола лоше среће. У Великој Британији, петак је дуго био ''дан за вешање'' јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт. Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи овога дана избегавају своје уобичајене активности.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 октобар 2017 14:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Специјално признање Министарства одбране Радио телевизији Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/mKf9247zXJ vi… https://t.co/jQCBIjE9FG
Одлуком Владе, у Врању проглашено стање елементарне непогоде - Радио Телевизија Врање https://t.co/MA0F8CfHO5 via… https://t.co/G8Q4abaeTC
Специјално признање за РТВ Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/MHhPUlmWMs via @tripplesworld https://t.co/Iwq86VOW8Q
Follow RTV Vranje on Twitter