Графити - уметност или ругло

Писање графита постоји од вајкада. На значају су добили средином прошлог века а социолози се њима баве као делом културе или субкултуре.

Постоји мишљење да су улични графити угрожавање имовине а неки их сматрају вандализмом. Ипак, графити постају прихваћена уметност па за цртаче и љубитеље они представљају уметничко дело.Оваква улична уметност обухвата распон од минијатурних фигура спрејем на саобраћајном знаку до политичких порука на зидовима зграда. Иако са једне стране влада мишљење да графити стварају утисак запуштености фасада, умањују вредност некретнина, изазивају нелагодност, с друге стране, графит је опште прихваћена урбана, културна појава са особеним стиловима, језиком, жаргоном, правилима и хијерархијом међу цртачима. И као и свака уметност одликује се тежњом ка оригиналности.

Графити настају брзо, тајно и обично на недозвољеним местима. Њихови аутори су под притиском полиције, грађана, јавног мњења и коначно закона који каже да у нашој земљи лице које израђује графит може бити новчано кажњено. Да ли је реч о шкработинама или уметничким делима свеједно је. Графити су постали културни феномен који својом присутношћу побуђује интересовање и захтева објашњење.

Стилови писања графита су различити. Познаваоци ове уметности мисле да су графити код нас ружни, без реда, писани на брзину а што је најгоре писани и где треба и где не треба. Графомани истичу да није довољно имати спреј већ је потребно бити писмен и научен, јер постоји преко хиљаду фонтова и није свеједно шта ће се користити. Поруке могу бити духовите, провокативне, агресивне. Неке су критичке а има и приземних и вулгарних.Како год , графити представљају слање поруке на јавним површинама у писаној или ликовној форми. Социолог Ратко Божовић сматра да је прави графит удар на конвенционално, на стереотип и малограђански уврежени начин мишљења, тако да је писање графита задовољство тајног учествовања, док су исходишта јавна.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 15 септембар 2011 11:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Мотком убио човека - Радио Телевизија Врање https://t.co/HQP2U0vhWY via @tripplesworld
Повећава се број оболелих од короне у Пчињском округу. Трговиште ново жариште - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zzudmMCR2f
Follow RTV Vranje on Twitter