Одштампајте ову страницу

Врањски парк - највећа зелена површина у граду

Пораст температура доноси са собом и једно питање - где квалитетно провести прве сунчане дане? Неки се одлучују за баште локалних кафића, а ми предлажемо највећу зелену градску површину – врањски парк.

 

 

Са првим данима пролећа све више времена проводимо у природи. Барем када нам то променљиве временске прилике дозволе. Радост за најмлађе и рекреација за мало старије. Место за игру и окупљање. Највећа парковска зелена површина у нашем граду је врањски парк. Oн у пролеће добија ново рухо и мами посетиоце својом богатом флором.

''Врањски парк углавном је богат липом, дивљим кестеном, имамо јасен, жалосну форму, бели, црни јасен, брезу, имамо кедрове, овде смо поред једне прелепе врбе, имамо хамаципарисе и много жбунастих врста.'', каже Наташа Михајловић, шефица зеленила ЈП ''Комрад''.

Топлији дани условили су почетак редовног пролећног сређивања још у фебруару.

''Ова сезона је рано кренула. Сваке године ми вршимо редовно уређење, почевши од дрвореда, затим креће садња цвећа, тако да свуда видимо ватромет боја, не само што се тиче цвећа, већ и самих жбунастих врсти које цветају у овом периоду. Најраније цвета форзиција коју већ можемо видети у Булевара Авноја – све је жуто. '', додаје Наташа.

Дакле, не каже се узалуд да је ''Врање, жуто цвеће''. Градски парк је једина већа парковска површина. Постоји још пар мањих уређених паркова, а укупна површина је нешто преко 36 хиљада метара квадратних. За Врање то није довољно.

''Сигурно да нама генерално као граду недостаје још тих зелених површина. Ми имамо овај парк који одржава Комрад и брину се на завидном нивоу о њему, али нама недостају те организоване зелене површине и сигурно је то још једна ствар којом се морамо позабавити у наредном периоду. '', рекао је Немања Нухијевић, градски већник.

Богатство врањског парка огледа се и у културно – историјском наслеђу, те централно место заузима споменик једном од најзнаменитијих Врањанаца, Бори Станковићу. Ту су још и биста оца Јустина Поповића, Ђорђа Тасића и др Фрање Копше. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 31 март 2016 14:44