И у Врању су у суботу искључена светла на сат времена. Наш град се на тај начин прикључио акцији ''Сат за нашу планету'' која се одржава у многим градовима широм света. На овај начин шаље се порука о штедњи извора енергије, као и ублажавању последица климатских промена. Другу годину за редом ову акцију заједнички организују Висока школа примењених струковних студија, ОШ ''Вук Караџић'' и Центар за таленте уз подршку Града.


Врање је у суботу на сат времена остало без светла. У 21:30 на тргу Станише Стошића присутни су у мраку, уз осветљење бакљама и лампама уживали у припремљеном перформансу.

''Слична слика у овом тренутку је у још много градова широм света. И на овај начин подсећамо да свакога дана треба да чувамо своју животну средину.''

Висока школа се по други пут прикључила овој глобалној акцији припремивши пригодан перформанс. ''Угаси светло, укључи савест, осветли проблем'', ''Искључи уређаје и осветљење након коришћења'' – биле су само неке од порука.

''Ове године смо се договорили да у сарадњи са ОШ ''Вук Караџић'' и Регионалним центром за таленте и уз велику подршку града организујемо манифестацију музичко-едукативног карактера. Циљ акције је да се скрене пажња људи на последице климатских промена.'', рекла је Јована Џољић, асистент на ВШПСС.

Свој допринос дали су и најмлађи. Рециталом, песмом и порукама они су подсетили своје родитеље и све нас на одговорно понашање и штедњу. Овакво понашање треба усвајати од малена, због тога је улога деце у оваквим акцијама од велике важности.

''Важно је зато што ми у школи имамо предмет Чувари природе, а није на одмет да их од малена учимо да штеде и време и енергију и сачувају планету, а најмлађи на оваквим манифестацијама много боље упамте поруку.'', каже Катарина Џољић, учитељица у ОШ ''Вук Караџић''.

Током акције присутнима су подељени и букмаркери са едукативним порукама о ублажавању климатских промена. Акцију је подржао град Врање.

''Подсећамо да сви заједно морамо да штедимо, да је енергија јако битан ресурс. Ово је један пример како треба да се свакодневно понашамо. Желим и да се захвалим Високој школи што су дали један овако позитиван пример. Целе године треба да рационално располажемо ресурсима, да штедимо и да сву енергију коју расипамо користимо паметније.'', рекао је Немања Нухијевић, градски већник за екологију.

Програм је завршен пуштањем светлећих лампиона уз жељу да се остваре све поруке које су се чуле на перформансу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 21 март 2016 15:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности - Радио Телевизија Врање https://t.co/7ROlFcneJS via… https://t.co/RBkP0MK8KZ
Сајам запошљавања понудио 366 радних места - Радио Телевизија Врање https://t.co/C4KQGYGDGe via @tripplesworld https://t.co/8s5So52oeq
Средњошколци од понедељка по комбинованом моделу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Dgfgyl6zbU via @tripplesworld https://t.co/oz7itshnTa
Follow RTV Vranje on Twitter