Бракови и разводи на калцкалици

Почиње сезона венчања. Будући младенци маштају о томе да тај дан буде савршен, да судбоносно ДА изговоре у прелепом амбијенту и да тај догађај поделе са драгим људима . Са друге стране , има и оних који имају горко искуство у браку и који се одлучују на растанак са партнером и развод. Истраживали смо да ли се Врањанци више венчавају или разводе.

 

Лош материјални положај, незапосленост  и немогућност да реше стамбено питање  углавном су разлози због којих младима данас  није лако да донесу   важну животну  улогу и ступе у брак .  Са друге стране, све је више оних  који кажу да папир не одржава брак тако да се одлучују на заједнички живот без изговореног ДА. Традиционални  парови  се, ипак опредељују  да стану на луди камен.

''Венчање је и даље у моди. Има доста заинтересованих. У Матичној служби у Врању заказана су поједина венчања  чак и за септембар и октобар '' каже матичарка Далиборка Миленковић.

Прошле године у Врању се венчало 487 парова . Годину пре тога 505 , а од почетка ове године ДА је изговорило 36 парова .   Статистика каже да су младожење коју су на пример 1991.године ступале у први брак имале просечно 28 , а младе 24 године . Данас се та граница помера. Мушкарци у брачну заједницу ступају са 30 година у просеку , а девојке са 27 . У односу на оне који се опредељују за брак , мање је оних који се разводе.   У Центру за социјални рад  2015.године  је на захтев суда евидентирао 253 поступка  за развод брака по тужби једног од родитеља и  84  предлога за споразумни развод брака. Када се ради о ванбрачним заједницама забележено јеј 207 поступака за поверавање деце  из те заједнице. Разлози за развод брака су разноврсни .

'' Савремена породица  оптерећена је разноврсним проблемима  који слабе њену функционалност и на крају доводе до развода . Болест једног од партнера , болест деце , прељуба , сиромаштво ,узроци су који нарушавају трајно партнерски однос који се на крају завршава разводом '' каже социјални радник Анита Станковић.

Када суд упути захтев за развод брака Центру за социјани рад , законски рок за мирење је два месеца . Да ли социјални радници  успевају да побољшају односе између партнера, често је питање. Међутим, искуство говори да када дође до тога да супружници поднесу тужбу за развод, онда је одлука коначна. 

Уколико до помирења не дође, Центар извештава суд и даје мишљење о томе коме би деца требало да припадну и како да се регулишу контакти и виђења са њима. Статистички подаци кажу да се углавном разводе млади брачни парови  који не могу да се заједно носе са проблемима данашњице . А они  са дужим брачним стажом имају савете за њих.

Иако дубоко у себи знају да им је брак лош ,многи немају довољно храбрости да се суоче са истином и остају у вези упркос томе што су несрећни , незадовољни и огорчени . Неко се пак води паролом БОЉЕ ДОБАР РАЗВОД ;НЕГО ЛОШ БРАК.Уз мало више труда , стрпљења ,толеранције и утајамног поштовања прославићете не само прву годишњицу брака , него и још много наредних.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 26 фебруар 2016 09:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter