Занимљивости

Занимљивости

Слика рода које шетају двориштем није чудна мештанима Сувог Дола. Кажу да се последњих пар година роде у пару настањују у самом насељу, увек на истом месту.

Роде које су направиле своје гнездо у Сувом Долу као домаће силазе и у дворишта мештана, сакупљају гранчице за своје гнездо и враћају се у исто. Као што то увек и бива, оне се у пару враћају на исту локацију неколико година уназад.

Деца су одушевљена овим призором, а нису имуни ни старији.

Кажу да су први пут када су се роде доселиле били изненађени, али да им је сада то најнормалнија појава.

Последњи пут измењено понедељак, 09 мај 2022 15:21

(Тањуг)- Данашњи најспектакуларнији овогодишњи супер Месец поклопиће се и с делимичним помрачењем Земљиног сателита.

Захваљујући помрачењу Месец неће бити само супер, већ и "крвави Месец", саопштила је америчка НАСА. Такозвани крвави Месец се обично дешава током помрачења, када се Земља нађе директно између Месеца и Сунца и када сакрива Месец од сунчевих зрака, а име "црвени" (крвави) носи због црвеног одсјаја, преноси ЦБС њуз.

"Kада се то догоди, једино светло које допире до површине Месеца је са ивице Земљине атмосфере. Молекули ваздуха из Земљине атмосфере расипају већину плаве светлости. Преостала светлост рефлектује се на месечеву површину црвеним сјајем, због чега месец изгледа црвен", појаснила је НАСА.

Резултат је "светлосни прстен" око Месеца, за који се још не може предвидети колико ће бити црвен. Овогодишњи мајски супер Месец, један од три ове године, неће се поклопити само са помрачењем, већ ће бити и највећи супер Месец ове године. Овогодишњи мајски супер Месец назива се још и "цветни месец", биће већи него иначе, јер ће бити и најближи Земљи, а назива се цветним због обиља цвећа које цвета у то време на Земљи.

Супер Месец ће ове године бити делимично видљив свуда где у том тренутку буде ноћ, наводе у агенцији НАСА, уз појашњење да ће у случају да је ноћ ведра у призору моћи да уживају пре свега грађани делова Азије и Аустралије, САД и Јужне Америке., У САД најбоље ће моћи да га виде становници Хаваја, Аљаске и западних савезних држава.

Само помрачење трајаће око 14 минута, а цео догађај око пет сати, од 8.47 до 13.49 сати по Kоординисаном универзалном времену, што значи да ће у Азији моћи да се види предвече, а у САД у раним јутрањим сатима. За оне који неће моћи голим оком да прате помрачење, организована је и виртуелна телескопска пројекција.

Оглас занимљивог садржаја нашао се јутрос на улазним вратима Здравственог центра. Привукао је пажњу пролазника и насмејао све.

Било је и оних који су се заинтересовали и узели контакт телефон.

Аутор огласа је одлучио да пронађе жену, а једини услов је да она буде медицинска сестра и тo, ни мање ни више, него у сталном радном односу.

А ево и садржаја огласа који је изазвао позитивне реакцији свих који су прочитали:

„Дечко, 39 година, интелектуалац, машински инжењер, сензуалне природе, смеђе очи, рођен са оценом 10, висок 184 цм, крупан, стамбено резиденција – ранч, обезбеђен, вози мерцедес“.

„Професионални староседелац града“, жели да упозна Врањанку, образовану девојку, здраве лозе, високу, ради брака и развијања породичног бизниса“.

Oвакав оглас у ово сурово време, орасположио je многе који су га уочили. А да ли ће орасположити и аутора, остаје да се види.    

Последњи пут измењено четвртак, 27 август 2020 13:38

Црвени крст и Општа болница у Крушевцу користиће ракију "виљамовку" за дезинфекцију радних површина, наводи се у решењу Владе Србије објављеном у "Службеном гласнику".

Одлуком Владе Србије Црвеном крсту и Општој болници у Крушевцу без накнаде уступљена је ракија "виљамовка" одузета у поступку инспекцијског надзора још 2005. године.

За дезинфекцију радних површина на располагању је 9.196 флаша "виљамовке".

Релативно ведро и пријатно време многи Врањанци искористили су за гледање неба у вечерњим сатима, с обзиром да је на снази забрана кретања.

Међутим, у једном тренутку – неверица. Шта се то креће изнад нас? Каква је ово правилна светлећа формација на небу?

Нема шта друго бити, осим неидентификованих летећих објеката! Да, то је то! Долазе нам ванземаљци! Поред овог ковида-19 још су нам они требали...

Шалу на страну. Спектакл сателита који прелећу Европу и изгледају као светлосни ланац биће видљиви до краја недеље, кажу стручњаци.

Свих 60 Старлинк сателита које је лансирала СпејсИкс компанија Илона Маска крећу се у линији и тако су видљиви на ноћном небу.

Лансирани су у свемир још у марту, али њихов тренутни орбитални положај их чини видљивијим последњих дана и на небу над Србијом.

СпејсИкс је досад послао 300 сателита у свемир, у оквиру планиране мреже од 12.000, како би побољшао глобалну покривеност интернетом.

Увек се шаљу у пакету од 60, а последње лансирање одиграло се средином марта.

Национални свемирски центар у Лестеру је објавио да је сваки низ лансиран у орбиту око 290 километара изнад Земље и да се одмакао око 540 километара.

Сателити ће бити овако видљиви још барем неколико дана.

Страна 1 од 21

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter