Одштампајте ову страницу

Премијерно изведена драма "Земља недођија"

„Земља недођија“ назив је драме коју су премијерно извели глумци Бујановачког аматерског позоришта у оквиру обележавања градске и храмовне славе „Петровдан“. Представу је адаптирао и режирао Љубиша Чоловић, по тексту Владике Николаја Велимировића, а пројекат су подржали Министарство културе РС и Црквена општина Бујановац.

Глумци бујановачког аматерског позоришта припремали су пројекат пуних шест месеци, како би се премијерно представили својој публици уочи градске славе. Публика у препуној сали Дома културе поздравила је снажним аплаузом младе глумце, које су из првог реда пратили и епископ врањски Пахомије са свештенством, начелник полиције Слађан Велиновић, директор врањског театра Срђан Јовановић,и сам редитељ. Године 1950. Владика Николај је овај текст саставио у виду кратког романа са драмским елементима, под именом: „Земља Недођија.

Приказујући Други светски рат и српског заробљеника, историчара и теолога Спасу Спасића, у немачком концентрационом логору „Дахау“, Владика Николај је још једном отворио тему узвишености жртвовања и патње. Узимајући библијски мотив страдања појединца зарад искупљења колектива, писац врлинама и жртвовањем свог јунака поново подсећа читаоце на страдања и васкрсење Исуса Христа. У „Земљи Недођији“ обећаној земљи суди се командиру Бараке бр. 99, професору историје у једној београдској гимназији и резервном официру. Његова једина кривица је и његова врлина - бранио је своју земљу и чувао образ свог народа.

Редитељ представе Љубиша Чоловић задовољан је оним што су глумци пренели на сцени,јер како каже, позориште је релативно младо, глумци такође и све је то требало укомбиновати. Да су млади људи успели да осете снагу текста и сценски га оживе, говоре и снажан аплауз публике и њихови утисци.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 14 јул 2014 11:35