Престижно признање Гордани Димитријевић

Гордани Димитријевић, песникињи и есејисти и директорки Народног универзитета  уручено је признање фондације Арс Лонга за изузетан допринос српској култури и очување лепих уметности. Каже да ово признање доживљава и као признање за лични рад на пољу књижевности, али и као признање за вођење установе која се, између осталог, бави очувањем књижевности и уметности. Ово је једно свеобухватно признање, истакла је Димитријевић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Награда '''Димитрије Митриновић'' је Гордани Димитријевић  уручена на свечаности у Београду, а лауреати су, између осталих и Жарко Лаушевић и Мадам Пиано. Реч је о награди за свеобухватан рад на очувању лепих уметности и допринос српској култури.

''Ја сам имала срећу и част да будем у тако лепом друштву. Те велике награде су јако велики подстицај и јако су ми драге јер ме враћају ономе што ја у ствари и јесам. Награда се тиче свеобухватног могу досадашњег рада како на пољу уметности као неко ко се бави књижевношћу, али исто тако као неко ко води установу која између осталог се бави организацијом различитих књижевних манифестација, тако да награда јесте насловљена на моје име, али је ја доживљавам и као резултат досадашњег рада на месту директора, не само као неко ко пише и ствара и објављује,'' каже Гордана Димитријевић.

Иако је јавности познатија као жена која води јавну установу Народни универзитет, Гордана Димитријевић више од две деценије ствара поезију, прозу, драмске текстове, а пише и критичке есеје.

''Место директора јесте функција, али функција је пролазна, али оно што сте ви суштински опредељени од почетка свог неког битисања и стварања, то је оно што вас одређује до краја живота, е сад награде су у овом тренутку један велики подстицај и знак да треба да се вратим ономе што радим и да треба да се вратим писању, јер сам за све време рада као директор заиста запоставила писање, јер сви они који се баве овим послом знају колико је стресан и напоран, колико год то са стране не изгледало тако, а уметност и књижевност тражи целог човека и не дозвољава да уђете у то са зидовима и неискрени, морате да се оголите сасвим да бисте могли да стварате,'' додаје Димитријевић.

Њена прва збирка песама Вечита глад изашла је из штампе 2018. године, а стицајем околности није имала промоцију у Врању. Коауторски је приредила још две збирке прозе, а ауторка је и многих текстова који су појединачно објављивани у часописима. У припреми је и књига есеја која би требало да светлост дана угледа до краја године

Гордана Димитријевић је дипломирала српски језик на Филозофском факултету у Нишу. Радила је као професор у Врању, а од 2016. године је директорка Народног универзитета у Врању. Режирала је многе представе, аутор је више сценарија. Објављивала је приче, песме, драмска дела, критичке осврте и приказе у многобројним књижевним часописима и зборницима. Редовни је члан Матице српске.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 24 мај 2022 15:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter