Уз подршку министарства и града нови пројекти у Народном музеју

Министарство културе определило је око 5 милиона динара за рализацију пројеката Народног музеја у Врању који се односе на конзерваторске радове, археолошка ископавања на локалитету Марково кале, припрему монографије о Ликовној колонији у Прохору, новом броју Врањског гласника и уређењу музејске библиотеке.

Обрадовале су их вести из министарства јер то значи континуитет у раду и нова улагања у културу која су последњих година значајна. Одлучили су се за даље унапређење етнолошке поставке, али су обратили пажњу и на друге области које спадају у делокруг рада Музеја.

„Ја сам заиста задовољна јер ћемо успети да реализујемо неколико значајних пројеката. Са средствима која смо добили успећемо да урадимо конзервацију нашег материјала, пре свега металних предмета и оружја из историјске, етнолошке збирке као и археолошког материјала са локалитета Марково кале. Што се тиче истаживања, радићемо археолошка ископавања на поменутом локалитету. То је један шири контекст са циљем ревитализације  тог простора а накнадно и израде пројектно техничке документације како би се и ова дестинација уврстила у туристичку понуду и нашла на мапи значајних места културне баштине Србије“, каже Маја Алексић директорка Народног музеја.

И рад Галерије ће бити сагледан као и  друге активности Музеја.

„ Радиће се и на припреми монографије о Ликовној колонији која се одржава у Прохору Пчињском од 1974. године, као и на новом броју Врањског гласника поводом 110. годишњице ослобођења Пчињског округа од Турака, уређење стручне библиотеке Музеја, која броји више од 11 и по хиљада наслова и сопствених издања и дигитализацији свих 35 Врањских гласника“ објашњава Алексић.

Подсетила је да су врата свих објеката Музеја отворена сваког дана до 20 сати поводом манифестације „Музеји за 10“ која траје до 20. маја и да је улаз бесплатан. У Ноћи музеја забележено је око 1000 посета, што је значајно интересовање.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 17 мај 2022 14:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter