Етнолошка поставка:Повратак у прошлост старог Врања

Зграда Селамлука у Врању након опсежне реконструкције заблистала је новим сјајем. Нова етнолошка поставка привлачи пажњу посетилаца и говори о историји града, навикама и развоју Врања крајем 19. и почетком 20. века.

Комплекс Пашиних конака је држава прогласила за непокретно културно добро од великог значаја 1979.године. Зграде Селамлука и Харемлука су комплексне, чине амбијенталну архитектонску целину, специфичне су по својој архитектури и значају, јер су сведоци историје града, део идентитета Врања. Нова етнолошка поставка Народног музеја приказује ентеријер врањске градске куће после ослобођења од Турака од краја 19. века до 30 -тих година 20. века као и ношњу Врања и околине и предмете који су коришћени у домаћинству. Ауторка је Ива Лаковић виши кустос, етнолог Народног музеја.  

„Идеја је да се прикаже врањска градска кућа богатијег слоја становништва после ослобођења од Турака, односно уређење и опремање градске куће у периоду када Врање прелази са оријенталне чаршије на град са европским елементима. Тај део је на горњем спрату, а у доњем делу поставка је допуњена врањском градском ношњом, сеоском ношњом и предметима за домаћинство занатске производње, грнчарским и металним производима“, говори ауторка изложбе Ива Лаковић.

Ради се о периоду када Врање доживљава економски бум, подстакнут економским, политичким и друштвеним приликама тога доба. Ношња која је изложена је одећа богатијих слојева становништва, била је скупа и углавном је набављана у иностранству, најчешће Бечу, и коришћена је у свечаним приликама. Према речима ауторке, у документима стоји да је у главној врањској улици која се протезала од данашње поште до испод Пржара било око 990 дућана. Део предмета може се видети у приземљу Музеја, а на горњем спрату је централни део поставке.

„На спрату смо приказали унутрашњост врањске градске куће, онако како се она опремала после особођења од Турака почетком 20. века, па до Другог светског рата. Сви предмети који су изложени представљају поклон од Врањанаца или су обезбеђени откупом, ни један није набављен ван Врања. Било је људи који су поклањали читаве просторије, дугујемо им велику захвалност", истиче Лаковић.

Од отварања нове поставке 21. марта Музеј бележи значајну посећеност. Повећано је интересовање ученика, организованих група из других градова што радује све који су уложили велики труд да поставка угледа светлост дана. Музеј се прикључио и акцији помоћи малом Вукану, па ће се до 20. априла улаз наплаћивати симболичних 100 и 150 динара, а приход ће ићи за Вуканово лечење.   

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 април 2022 11:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter