Значајна издавачка делатност Народног музеја

Народни музеј у Врању има значајну издавачку делатност.

Прошла година пореметила је многе планове, али запослени настоје да реализујузацртане планове.

У претходном периоду из издаваштва или суиздаваштва Народног музеја изашло је неколико зборника углавном са научних скупова, поједини са међународним учешћем попут „Бугарске окупације југа Србије у Првом светском рату“ који је подржан средствима Министарства правде. Тематски зборник „ Стара Јужна Србија у 19. и 20. веку“ реализован уз помоћ Министарства културе и града као и велики број монографија, публикација, каталога. Значајна је и монографија „У простору- слике Сава Степанова“ која се односи на стваралаштво врањског сликара Зорана Стошића Врањског. Такође каталог који се односи на збирку изложену у Музеј кући „Боре Станковића“.
„Оно што је сада битно јесте да се у припреми, у штампи, налази нови број Врањског гласника, тридесет пети по реду. Ту смо поносни на дугу традицију која је повремено прекидана, али смо решени да је наставимо. Ово је број који је посвећен шездесетој годишњици оснивања Музеја. Због епидемиолошке ситуације читава ствар је била одложена, али би требало да ове године на прави начин промовишемо и презентујемо овај Гласник“, истиче директорка Народног музеја Маја Алексић.
Напомиње да су у току и други значајни пројекти попут припреме сталне етнолошке поставке у згради Селамлука, односно Пашиних конака, оспособљавање зграде Харемлука за изложбени простор. Дигитализација збирки Народног музеја је посао на који су посебно поносни. Његова реализација омогућиће да постану део свих музеалија на територији земље и држе корак са савремним трендовима у уметности.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 октобар 2021 18:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter