Борин град: Повезивање прошлости са садашњошћу Истакнут

Стратегијом развоја културе, град Врање је предвидео формирање Бориног града на локацији у непосредној близини Белог моста. Сам простор има вишеструки културно-историјски значај, а реализација једне овакве идеје могла би да позиционира Врање на културној мапи Европе и света.Идеја је потекла прошле године и више месеци се размишљало како ће изгледати и које би све садржаје могао да има један овакав комплекс, објашњава Зорица Јовић заменица градоначелника.

-Већ смо усвојили урбанистички пројекат. Борин град је у плану да се нађе на простору базена Делфин. Тај базен све нас веже за младост и проошлост која је била лепа. Предстоји нам правни део посла, око откупа дела парцела које се налазе у непосредној близини базена. Комплекс ће имати туристички, културни, историјски и забавни карактер. Водили смо рачуна да све буде повезано. Сваки већи град у Србији има сличан комплекс. Врању недостаје један овакав садржај, каже Зорица Јовић, заменица градоначелника.

Размишљало се да комплекс буде у окружењу Борине куће, међутим због специфичности тог објекта и саме Баба Златине улице није пронађена просторна могућност и одустало се од те идеје. На предлог градоначелника, усвојено је да то буде код базена Делфин у горњем делу града.

 „У Борином граду ће се наћи и изложбени део, односно галерија, винарија са терасом, мали ресторан са смештајним капацитетом. Биће простора и за занатлије јер је Врање, поред свега осталог, препознатљиво и по одређеним занатима. На средини комплекса ће бити урађена водена површина са чесмом, која ће се уливати у реку, у непосредној близини. Иза комплекса је Бели мост, још један симбол Врања. Овај објекат има велики историјски, културни значај, као и црква Свете Петке, која је у непосредној близини“, истиче заменица градоначелника.

Јовићева напомиње да је у плану и уређење трга 7. септембар у близини тог места. Комплекс Бориног града имаће и модерне садржаје: паркинг, радње, простор за шетњу, одмор, мини сцену за културне садржаје.

Ради се о простору од 4 000 метара квадратних, што је довољно за све што је планирано. Локална самоуправа интензивно ради на обезбеђивању стратешких партнера за реализацију овог занимљивог пројекта који ће повезати прошлост са садашњошћу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 октобар 2021 18:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Жена тукла мужа столицом, удаљена из породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/U8kgkFBjtr via… https://t.co/b6YAuOvW4S
Остварење сна за докторку из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/mntgCdC6vJ via @tripplesworld https://t.co/TUJuDaJgRM
Ухватили смо последњи воз за јавну расвету - Радио Телевизија Врање https://t.co/EoTmSLDB30 via @tripplesworld https://t.co/r5nToPmvGf
Follow RTV Vranje on Twitter