Отворени Борини позоришни дани

Велика  посвећеност и храброст публике,  ансамбла врањског позоришта, гостујућих глумаца  и локалне самоуправе, одржали су традицију фестивала „Борини позоришни дани“ и у овако неизвесним околностима. На отварању овог празника позоришта, селектор фестивала Слободан Савић,иразио је захвалност и дивљење свима који су допринели да овакав фестивал са годинама добија  на квалитету , иако географски удаљен од великих центара културе.

Селектор фестивала Слободан Савић рекао је да је веома важно за Врање и и локалну самоуправу да се одржи континуитет оваквог позоришног фестивала. Утолико је то значајније  у времену када смо заборавили на основне  међуљудске облике контаката као што су руковање, загрљај, пољубац, да је велика храброст публике и глумаца који ће за њу играти, да су се окупили у оволиком броју.

Очекивања публике и виђење и концепт режисера Никите Миливојевића  у овом случају су се подударили, јер је усамљеност човека и настојање да је превазиђе, суштинска тема „Травничке хронике“  и проблем са којим се среће велики део човечанства. Режисер Никита Миливојевић каже да је цела представа један велики унутрашњи монолог, јер то је такав текст Андрића који готово да нема дијалог, због чега је „Травничку хронику“ било веома тешко пренети на сцену. Али је добра ствар, што Андрић ово, као и друга дела пише у сликама, тако да је представа углавном визуелна.

Глумац Зоран Карајић нагласио је да иако ова представа говори о давнашњим, конзулским временима, ми чујемо ствари које нам Андрић говори у далекој прошлости, а чујемо и препознајемо их у овом времену, е то је највећи квалитет ове представе.

Глумачка трупа Српског Народног позоришта из Новог Сада и  Народног позоришта Сомбор, зналачки сценски покрет Амалије Бенет и визуелни сценски ефекти држали су пажњу публике пуна два часа.

Представа је још једном потвдила  аутентични таленат режисера Никите Миливојевића и непролазну вредност дела Иве Андрића.

У оквиру пратећег програма фестивала у Галерији Позоришта отворена је изложба 16. Међународног тријенала ,,Позориште у фотографској уметности'', Стеријиног позорја.

Отварању фестивала присуствовао је градоначелник Врања са сарадницима.Покровитељи 40. Бориних позоришних дана су Град Врање и републичко Министарство културе и информисања.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 октобар 2020 16:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter