Моћни „Међупростор“-изложба у Галерији народног музеја у Врању

Колажи, слике на стаклу, инсталације у простору, цртежи, као и фотографије и видео пројекције, чине изложбу „Међупростор“ отворену у Галерији Народног музеја у Врању.

Поставку под истим називом  од прошле године реализује  група од осам уметника који живе и стварају у Београду и Новом Саду.

Потреба да уметност ствара фини међупростор универзалних вредности, изнедрила је је циклус заједничког излагања најпре четири уметнице сличних сензибилитета, којима су се касније придружили и други ликовни ствараоци.

Концепт „Међупростора“  осмишљен је тако да се  изложбе реализују у различитим градовима Србије, с тим да им се придружују и други уметници.

Сликарка Мирјана Одић појаснила је да свако од уметника који учествује у просецу стварања има право да у припремама самостално ствара, без консултација са другим члановима.

Тек када се нађу у простору у коме се организује изложба у међусобној интеракцији осмишљавају тај међупростор.

У непосредном контакту са публиком о свом стваралаштву говорили су Милена Путник, Мира Одић, Ана Пиљић Митровић и Невена Поповић. Колажи, слике на стаклу, инсталације у простору, као и цртежи били су део стваралаштва и гостујућих уметника на изложби, Милице Дукић и Владимира Илића.

Сликарка Невена Поповић истакла је да је концепт изложби под називом „Међупростор“ један процес где у коме откривају и себе и публику.

Сликарка Милена Путник каже да им је и постављање инсталација и креирање целокупног простора Галерије открило много тога о њима као људима и уметницима , а потом и шта у том простору и са чиме комуницира.

У сталној егзистенцијалној нужности уметници су приморани да траже и проналазе простор за исказивање својих уметничких тежњи.

Изложба ових уметника који живе и стварају у Београду и Новом Саду, биће отворена за публику до средине октобра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 22 септембар 2020 15:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter