У Галерији Народног музеја изложени мозаици Петра Вујошевића

Самостална изложба мозаика под називом „Самоспознаја“, аутора Петра Вујошевића отворена је у Галерији Народног музеја у Врању. Изложено је двадесетак радова, који су одраз савременог израза, специфичног за Београдску мозаичку школу насталу 60-тих година 20.века.

Пред  публиком Врања изложени су мозаици мањег формата,рађени у камену, са циљем да се открије дубока унутрашња стварност личности и да се макар приближно представи та  често неухватљива слика.

Аутор Петар Вујошевић каже да човек  временом увиђа да наша најдубља унутрашња основица има мозаичку структуру, да је састављена из ситних фрагмената. Онда то објективизујемо кроз ситне објекте попут мозаика и тако споља видимо те унутрашње ситне сегменте.

Једна од најстаријих форми уметничког изражавања, мозаик, настао пре шест и по хиљада година, временом се мењао, а свој процват доживео је у време Византије. Случај је хтео да свој узлет мозаик започне  средином 20. века на Београдском факултету ликовних уметности. Вујошевић који је најпре дипломирао журналистику,касније је завршио ликовну уметност где се потпуно определио за ову форму уметничког израза.

Вујошевић каже да је тај рад на спољашњем, на стварању мозаика, истовремено и рад на нашем унутрашњем „ја“ и зато је  изложба понела назив „Самоспознаја“.

Овај уметник иницијатор је неколико традиционалних манифестација, од који су неке међународног карактера. Живи и ствара у Београду, где води и едукативну радионицу мозаика.

Мирјана Јовановић кустос Галерије истакла је да Вујошевић није непознат на врањској уметничкој сцени. Први пут је у Врању излагао 2009. године као члан групе „Аметист“ у којој је учествовала и наша суграђанка Наташа Дејановић Димитријевић.

Ова самостална изложба обухвата дела која су настала од 2009. године до данас.

Изложба ће бити пред публиком до 25 .септембра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 26 август 2020 13:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter