Објављена прва књига песама „Фама волат“ професорке Бранке Марковић

У издању Удружења књижевника Врања објављена је прва књига песама професорке Бранке Марковић, под називом  „Фама волат“. Књига садржи три целине мисаоно рефлексивне поезије, од чега је део стихова посвећен ближњима, као и граду у коме живи.  

Глас као и птица лети, говори наслов прве књиге песама професорке књижевности Бранке  Марковић, која је до сада је издала и збирку прича под називом „Дечак са виолином“.  

Ауторка, професорка књижевности Бранка Марковић истакла је да је у објављеним песмама посебан акценат дала доброти и људскости, које би требало да буду својствене човеку. Размишљајући о злу и неправди у свету, кроз песме је, каже, желела да се сви окренемо нечему позитивном.

Уредник овог издања је Благоје Савић, а  поред универзитетске професорке и књижевнице Весне Мојсове Чепишевске из Скопља, једна од рецензенткиња  књиге стихова је професорка и песникиња Ана Митић Стошић.

Она појашњава да су ове песме разноврсне по форми, по дужини стиха,али им је заједничка љубав према ближњима, породици и према граду у коме живи,те је било задовољство читати ове стихове.

У Удружењу књижевника Врања, тренутно  лекторише две књиге; роман доктора Срђана Томића “Деца у магли“ и драму Србољуба Аритоновића „Луди Љуба“ која ће бити  постхумно објављена.

 Бранка Марковић најављује и нови роман.  

Ауторка Бранка Марковић најавила је да тренутно ради на роману који се односи на Брионе у Хрватској, где је њен отац три године радио као  морнар Јосипа Броза, из чијег ће живота навести много детаља, непознатих широј јавности.

Бранка Марковић  истражује и пише и на изворном дијалекту староседелаца Врања, сматрајући да је то једно од богатстава народа на овом подручју. Иначе, промоција књиге „Фама волат“ очекује средином септембра.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 14 август 2020 17:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter